NOTISER

Två dömda för 3-årige flyktingpojkens Alans Kurdi död


UTRIKES | Två personer döms för människosmuggling efter treårige Alan Kurdis död. De ska avtjäna fyra år i turkiskt fängelse. En klen tröst för Alans pappa.

Bilden på treårige Alan Kurdi som hittades död på en strand i Turkiet öppnade tillfälligt nya ögon för den pågående flyktingkatastrofen på Medelhavet. Tidigt på morgonen samma dag hade hans familj satt sig ombord på en livsfarlig båt utanför staden Bodrum för att ta sig över Medelhavet till den grekiska ön Kos. Båten sjönk bara fem minuter efter att den lämnade land.

Båten sjönk – bara pappan som överlevde
Pojkens kropp flöt drev i land med vågorna och den turkiska journalisten Nilüfer Demir tog bilden som snabbt spreds över världen. I dag meddelade turkiska myndigheter att två personer har dömts till fyra års fängelse för människosmuggling, men domstolen frikänner dem för vållande till pojkens död. Fem personer dog i samtidigt som Alan Kurdi bland andra hans mamma och bror.

De två misstänkta personerna nekade till brott och skyllde ifrån sig ansvaret. Åklagaren yrkade först på 35 års fängelse för männen, men eftersom de friades från den allvarligaste anklagelsen blev domen bara fyra år. Under förra året drunknade över 3600 personer på flykt över Medelhavet. Mer än 300 av dem var barn. Allt för att Fort Europa byggt allt högre murar för att förhindra människor på flykt från kriget en fristad.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp