ARBETSLIV

Tvingades amputera benet efter arbetsplatsolycka – nu döms arbetsköparen för arbetsmiljöbrott

OTRYGGA SVERIGE | Arbetsplatsolyckan hände vid Stena Stål AB på Skeppsgatan i i augusti 2013. En ny automatisk plåtplockningsmaskin hade installerats. Enligt vittnesmål var det i början mycket krångel med maskinen, som stannade flera gånger om dagen. Arbetet var stressigt med mycket övertid.

För att snabbt klara av felen klättrade personalen via en pall över ett säkerhetsstaket för att rätta till felen – i stället för att helt stoppa driften. Men det gick illa. Mannen som skadades föll in i maskinen, som gick i gång, och benet fastnade. Det tog cirka 20 minuter innan arbetskamraterna lyckades bända loss maskindelen som klämde fast benet. Mannen vårdades på sjukhus i drygt tre månader och har efter amputationen en benprotes. Han är tills vidare sjukskriven på 75 procent.

Tingsrätten i Västerås konstaterar i sin dom bland annat att det inte fanns några skriftliga säkerhetsanvisningar på svenska för maskinen och att bolaget inte hade gjort tillräckligt för att förhindra och förebygga risker. Driftsledningen hade i praktiken lämnat över säkerhetsansvaret till inhyrd servicepersonal. Ledningen har brustit i sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen och döms till 700 000 i företagsbot.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp