TYSKLAND| Ledamöten i tyska Förbundsdagen har beslutade att erkänna folkmordet på armenier. Ledamöten har utsatt för hårda påtryckningar och hot från Turkiet inför beslutet.
Tyska Förbundsdagen röstade i dag för att massdödandet av armenier under första världskriget ska kallas folkmord.
Godkännandet röstades genom trots upprepade varningar, hot och protester från Turkiet. Resolutionen stöddes nästan enhälligt.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade inför omröstningen sagt att ett erkännande skulle skada banden mellan länderna ”diplomatiskt, ekonomiskt, politiskt, affärsmässigt och militärt”.
Turkiets nytillträdde premiärminister Binali Yildirim kallade så sent som på morgonen i dag omröstningen för ”irrationell” och ”ett test för vänskapen mellan länderna”.
Förbundsdagens talman Norbert Lammert fördömde de turkiska påtryckningarna och uppmanade Turkiet att bearbeta sitt förflutna och söka försoning med armenierna, rapporterar tv-kanalen ZDF.
Ledamöten har hotas – Försök att hindra erkännande
Talmannen fördömde också de hot, till och med mordhot, som riktats mot ledamöter i Förbundsdagen, särskilt ledamöter med turkiskt ursprung.
Lammert sade att man självklart accepterar kritik men att hot som syftar till att påverka den fria åsiktsbildningen i Förbundsdagen är oacceptabla.
Fler än 20 länder, däribland Frankrike och Ryssland, har erkänt folkmordet på armenier. Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massakrerna som ett folkmord, men regeringen varken den dåvarande borgerliga eller den nuvarande rödgröna har fattat det officiella beslut som krävs för ett erkännande.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Share
Lämna en kommentar