Kontakta oss

KRÖNIKA

Ulf Nilsson: LAS är inget hinder för att sätta människor i arbete

Publicerat

den

Foto: Proletären

KRÖNIKA Mitt under brinnande Coronakris. När den värsta ekonomiska krisen i modern tid med arbetslöshet på över tio procent mer eller mindre är ett faktum. Då planerar Löfvens regering, tillsammans med de övriga Januaripartierna att försämra anställningstryggheten.

LAS-utredningens förslag, som nu läckt ut, föreslår bland annat fler undantag från turordningslistorna och att fackens möjligheter att ogiltigförklara uppsägningar utan saklig grund försvinner. I stort sett alla förslag i utredningen är dråpslag mot de anställda. Om detta läggs på riksdagens bord och klubbas igenom som lag innebär det en rejäl nedmontering av anställningstryggheten.

Att kalla det för en ”modernisering av arbetsrätten” är ett hån. Är det något som visat sig, när Covid-19 härjat, och skapat både nya och accelererat gamla kriser, så är det att skyddsnätet är för dåligt. Från en dag till en annan förlorade flera sin tillfälliga anställning och därmed sin inkomst. Många står helt utan A-kassa. Detta skulle behöva fixas.

Istället får vi detta spektakel. Att kvadda LAS var Centerns största skalp i januariöverenskommelsen förra året. De påstår att lagen skapat höga trösklar in på arbetsmarknaden. Men den höga permanenta arbetslösheten som funnits i Sverige beror på politisk oförmåga. En ovilja att matcha arbetslösa med jobb som finns och möta upp med lämpliga utbildningsinsatser. Istället har det strösslets med frikostiga bidrag till arbetsgivare för olika hitte-på jobb som inte leder till anställning.

LAS är inget hinder för att sätta människor i arbete. Men den har försämrats och läcker som ett såll. Undantag från turordningen görs vid många uppsägningar. När bemanningsföretagen blev lagliga och missbruket av visstidsanställningar tilläts växte otryggheten. Det handlar om maktförskjutning till arbetsgivarens fördel. Mycket har redan skett och nu förbereds nästa steg för att göra oss alla till tillfälligt anställda. Godtycke och maktspråk ska ge tysta och lydiga anställda.

Ur vårt perspektiv borde LAS skärpas, tillämpas strikt och rensas från undantag.

På en punkt är jag ändå beredd att ge Centern rätt. ” Detta är en lag från 70-talet”, säger deras vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Det stiftades visserligen 1982. Men LAS liksom medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen var alla resultat av att den svenska arbetarklassen, framförallt under 70-talet åter satte sig i respekt. Med återkommande och omfattande vilda strejker visade man att fanns både vilja och kraft hos de som bygger landet. En tankeställare för dagens arbetsliv.

Socialdemokraterna håller makten som viktigare än politikens innehåll. Löftet till Centern ska därför infrias på något vis. Även om arbetsmarknadsminister Eva Nordmark verkar besvärad. Just nu hoppas hon på att ”parternas” LAS-förhandlingar ska leverera en repris på sveket 2018. Då kom facken och arbetsgivarna med ett eget förslag till inskränkningar i strejkrätten. Det fick ersätta den då tillsatta, statliga utredningens förslag och sossarna kunde ducka bakom ”den svenska förhandlingsmodellen”. Frågan är om det är möjligt igen? Sex av fjorton LO-förbund har lämnat förhandlingarna. De övriga åttas ledare kläms mellan egna utfästelser, medlemsopinion och reflexen att springa maktens ärenden. Tjänstemannafacken och akademikerna är också osäkra kort. Men varken partipiskan eller politiska finter ska underskattas. Det är grenar som sossetoppen behärskar till fulländning. Det skulle ju också ge Jonas Sjöstedt en utväg att slippa infria löftet att fälla regeringen Löfven. Påtryckningar är att vänta.

Ulf Nilsson
redaktionen@aktuelltfokus.se