UTRIKES

Undantagstillstånd i Turkiet – mänskliga rättigheter inte viktigt när Erdogan stiftar egna lagar

TURKIET| Turkiet kommer att tillfälligt upphäva europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som en följd av att Erdogan har infört undantagstillstånd. Erdogan ska nu stifta egna lagar.

Efter det första nationella undantagstillståndet i Turkiet sedan 1980-talet försöker man nu lugna medborgarna och omvärlden med att man inte kommer att gå tillbaka till det tidigare hårda förtrycket i landet.

En av landets vice premiärministrar, Mehmet Simsek, har uttalat sig via Twitter och tv.
“Undantagstillståndet i Turkiet kommer inte att innebära begränsningar av rörligheten, folksamlingar eller den fria pressen.” har han skrivit på Twitter.

Ändå har flera turkiska medier stängts ner då den senaste halvåret. Medier som ifrågasatte högerregeringen och står nära opposionen fick sändningsförbud. Fler kommer att stängas nu när Erdogan får total makt.

Erdogans järnhandsdiktatur är ett faktum
Undantagstillståndet trädde i kraft på torsdagen och ger myndigheterna utökade möjligheter att agera mot dem som anses ha varit delaktiga i kuppförsöket förra veckan.

Det ger president Recep Tayyip Erdogan och regeringen rätt att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet, och rätt att begränsa medborgarnas rättigheter.

Landets minoriteter och Erdogans politiska motståndare ska nu krossas med alla medel en gång för alla. Efter det första nationella undantagstillståndet i Turkiet sedan 1980-talet försöker man nu lura i medborgarna och omvärlden historien inte ska upprepa sig.

Bomberna fortsätter regna över den kurdiska civilbefolkningen och andra minoriteter. Undantagstillståndet kommer slå hårt mot landets minoriteter. Erdogan får nu styra själv med järnhand och det hårda förtrycket är här för att stanna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top