Kontakta oss

UTRIKES

Ungern vill att Sverigedemokraterna ska förbjuda koranbränningar

Publicerat

den

BUDAPEST   Ungern rasar mot svensk yttrandefrihet. Tycker att Sverigedemokraterna och regeringen ska förbjuda koranbränningar i Sverige.

Sedan tidigare har Erdogan krävt att Sverige ska förbjuda flaggorna för Kurdistans Arbetarparti och de kurdiska folkförsvaren YPG och YPJ som besegrade Islamiska Statens terrorkalifat. Något som Sverigedemokraterna och regeringen förväntas rösta igenom. Under onsdagen krävde den turkiska diktatorn ytterligare inskränkningar i Sveriges yttrandefrihet, nämligen att Sverige ska förbjuda koranbränningar. Vilket utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson gick ut och sa nej till med hänvisning till yttrandefriheten.

– Mitt svar är att vi har ett trepartsavtal med Sverige, Finland och Turkiet. Det är det som i grund och botten gäller mellan våra länder. Där regleras ingenting som har med yttrandefrihet eller religion att göra. Det är noga, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Hårda reaktioner i Ungern

Ulf Kristerssons uttalande har skapat rasande reaktioner i Sverigedemokraternas favoritland. Det vill säga Ungern, ett land som har varit medlem i Nato sedan 1999 och i EU sedan 2004.

Enligt Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto gör Erdogan rätt som kräver förbud mot koranbränningar i Sverige. Han sågar även Ulf Kristersson och säger argument och säger Kristerssons argument är dumheter.

– Att påstå att bränningen av en helig bok är en del av yttrandefriheten är bara ren dumhet, säger landets utrikesminister Peter Szijjarto på en presskonferens ikväll, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vill att svenskarna ska lyda

Den ungerska utrikesministern anser även att Sveriges yttrandefrihetslagar är djupt respektlösa och att Sverigedemokraterna och regeringen bör överväga att gå Erdogan till mötes och förbjuda koranbränningar.

– De kanske borde agera annorlunda än så om de vill säkra Turkiets stöd, säger Peter Szijjarto enligt AP

Ungern är tillsammans Turkiet de enda två Natoländerna som inte har godkänt Sveriges Natoansökan.

Maria Johansson
redaktionen@aktuelltfokus.se