Kontakta oss

INRIKES

Utrikesministern pressades om statskuppen i Bolivia

Publicerat

den

STOCKHOLM/BOLIVIA Under fredagen drabbade Vänsterpartiets Håkan Svenneling och utrikesminister Ann Linde samman i en hård debatt om Bolivia. Ann Linde vägrar fortfarande kalla militärens maktövertagande för en statskupp.

Under fredagen drabbade Vänsterpartiets Håkan Svenneling och utrikesminister Ann Linde (S) samman i en hård debatt om militärkuppen i Bolivia. Flera Socialdemokratiska gräsrötter har uppmanat Linde att ta ställning mot kuppen, bland annat partiets studentorganisation S-Studenter.

Socialdemokratiska ledare som Jeremy Corbyn i Storbritannien och Bernie Sanders i USA har redan kritiserat kuppen, Svenneling tycker att den svenska Socialdemokratin borde gjort detsamma.

– Man borde ha det som den svenska socialdemokratins position också. När kuppen i Chile skedde så var Palme glasklar, men 30 år senare klarar man inte av att vara lika tydlig. Det beror på att man tappat sin ideologiska kompass och analys i utrikespolitiken, sade Svenneling till tidningen ETC tidigare i veckan.

Håkan Svenneling behöll den hårda tonen mot regeringen och mot utrikesministern i riksdagens talarstol under fredagen:

– Regeringen klarar inte av att kalla en statskupp en kupp. Och jag tycker det är sorgligt att Socialdemokraterna inte gör det. Demokratins utrymme är krympande för MAS (Evo Morales parti ”Movement al Socialismo”, redaktionen anm.) […] Jag är övertygad om att Sverige kan spela en positiv roll i Latinamerika.

Vägrade använda ordet ”statskupp”

Utrikesministern vägrade att kalla avsättandet av Evo Morales för en statskupp även under fredagens debatt. Istället hänvisade hon till att de fyra föregångarna till Bolivias illegitima president Jeanine Anez avsagt sig uppdraget, vilket de också gjort – efter hot om våld och gripanden. Linde hävdade att representanter från MAS ”bojkottade” valet när Anez svors in som Bolvias interegimpresident. Vad hon inte nämnde var att politikerna från MAS inte vågade närvara på grund av risken för att gripas och misshandlas av den nya regimen.

Utrikesministern fortsatte att tala om Sveriges åtaganden mot Latinamerika inom EU:

– Som EU-medlemsland är Sverige infattade i bilaterala avtal med Latinamerika och Karibien. Ett partnerskap som finns på plats sedan 20 år tillbaka. EU och Latinamerika är mer sammankopplade än de varit på länge. Vi har associeringsavtal och samarbetsavtal med över 30 länder. Med alla länder utom Bolivia och Venezuela.

– Det demokratiska systemets styrka ligger delvis i att skapa det välstånd som folket nu vill skapa, jag håller med Svenneling om att det vuxit en klyfta mellan folket och regeringar. OECD pekar på att ojämlikheten i Latinamerka inte är hållbara. Därför ska vårt demokratiseringsarbete främja jämlikhet och ta med det som en grundförutsättning.

Nyval utlovas men våldet fortsätter

Bolivias självutnämnda interegimpresident heter Jeanine Anez. Två tredjedelar av parlamentet fanns inte på plats under utnämningen, därför stred utnämningen av henne mot Bolivias konsttitution. Den lilla högerminoriteten i kammaren röstade ändå igenom Anez som Bolvias ”president”. I valet fick Anez högerparti endast 4 procent av rösterna.

För en vecka sedan gick Jeanine Anez efter förhandlingar med på att nyval kommer hållas i Bolivia. Men arresteringsordern på politiker från MAS kvarstår. Liksom våldet och förföljelsen av urfolksaktivister, kritiska journalister och feminister som fortsatt oförändrat. Hittills har 33 mördats, 783 skadats och 1383 arresterats av kupp-trogen polis och militär.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se