LEDARE

Vad hände med “lika för alla”, Ulf Kristersson?  

Foro: News Öresund

LEDARE  Ulf Kristersson står på scenen och ska avsluta sitt tal på Moderaternas landsmöte. Framför honom kan man läsa det gamla högerpartiets valslogan. “Lika för alla” stod det.

– Vi ska ha ett samhälle som bejakar olikheten. Men värnar jämlikheten. Ett land med rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla, sa Ulf Kristersson.

Nu ett knappt år senare rasar debatten om knarkande överklassungdomar i Danderyd. I en intervju slog statsminister Stefan Löfven fast att narkotikabruket är som störst i överklasskommuner som Danderyd. Ett faktabaserat uttalande där han även konstaterar att de rikas knarkande göder gängkriminaliteten.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger: ”oj, vad hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, sa Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Löfvens uttalande har väckt jubel hos många människor. Inte minst bland människor som misst sina anhöriga i överdoser. Men uttalandet har också väckt mycket kritik, framförallt från borgerligt håll.

En som verkligen har upprörts av statsministerns uttalande är Ulf Kristersson. På Facebook går han till och med så långt att han påstår att Löfven försöker bagatellisera narkotikafrågan till Danderyd.

”Det är regeringens ansvar att bekämpa den narkotikarelaterade gängbrottslighet som nu plågar många svenska stadsdelar. Men Stefan Löfven har inte lyckats med det jobbet. Det är närmast pinsamt att han istället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om ”Danderyd.”, skriver Ulf Kristersson.

Ursäkta min skånska men vafan dillar Kristersson om? Man kan tycka vad man vill om Löfven, personligen är jag inget big fan men rätt ska fanimej vara rätt. Löfven har aldrig sagt att det är Danderyd ensamt som är problemet. Däremot slår han fast att narkotikaanvändningen är som störst i överklasstäta kommuner.

Med tanke på att Moderaterna gärna framställer sig som “brottsbekämparpartiet”, kan man tycka att moderater borde stå i första ledet för att bekämpa narkotikaproblemen. Men icke. Istället ser vi att Ulf Kristersson mottsätter sig riktade polisiära resurser för att komma åt problemen i överklasstäta kommuner.

Med tanke på att Moderaterna precis har ägnat en hel valrörelse åt att predika “lika för alla”, har jag svårt att förstå Ulf Kristerssons ilska. Egentligen borde ju han predika att polisen ska behandla Danderyds invånare likadant som i Rinkebys. Men av någon anledning verkar så inte vara fallet. Vilket inte är så konstigt. Moderaterna har alltid varit och kommer alltid att vara de rikas parti.

Nästa gång du hör en moderat prata om att det ska vara lika för alla, bör du fråga varför Moderaterna vill bekämpa knarket i arbetarklassens bostadsområden men inte i överklassens.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp