INRIKES

Varannan väljare har flytt Ebba Busch Thor

Faksimil Youtube

INRIKES  Färska siffror från Inizio – väljarna flyr KD – Högertrojkan största block – S tappar på grund av den liberala högervridningen.

En kalldusch för Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni. Så kan man sammanfatta opinionssiffrorna från Inizio och Aftonbladet som släpptes idag. Där får Liberalerna bara 3,5 procent av väljarnas förtroende vilket innebär att L hade åkt ur riksdagen om det vore val idag.

Även Ebba Busch Thor har anledning till oro. På bara ett halvår har hon sett till att Kristdemokraterna har tappat mer än hälften av väljarna. I Inizios mätning i mars fick partiet förtroende från hela 12,1 procent av väljarna – idag är siffran nere på 6.0 procent. Anledningen är Kristdemokraternas kopplingar till radikala kristna fundamentalister och partiföreträdarnas inställning i abortfrågan.

Socialdemokraternas liberala högervridning gör att partiet fortsätter backa. Sedan föregående mätning har S tappat 1,6 procent till framförallt Vänsterpartiet. I dagens mätning får S 23,9 procent. Hack i häl har vi SD som placerar sig som Sveriges näststörsta parti med 22,4 procent av väljarstödet.

Siffrona innebär att högertrojkan M, KD och SD tillsammans får 47,4 procent.

Då Liberalerna hade hamnat utanför riksdagen räknar vi inte med deras siffror i blockberäkningen. Vilket innebär att det liberala blocket bestående av S, MP och C bara får 38 procent av väljarnas förtroende.

Förändringar sedan mätningen i augusti

Vänsterpartiet: 8,5 (+0,6)

Socialdemokraterna: 23,9 (-1,6)

Miljöpartiet: 4,2 (+/-0)

Kristdemokraterna: 6,0 (-1,7)

Centerpartiet: 9,9 (+0,5)

Liberalerna: 3,5 (-0,7)

Moderaterna: 19,0 (+0,7)

Sverigedemokraterna: 22,4 (+1,4)

Övriga: 2,4 (+0,5)

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! ✌ Betalningsmottagare: k.fredriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp