LEDARE

Varför ska väljarna lita på Socialdemokraterna?

Foto: Frankie Fouganthin 

LEDARE Idag släpptes SCB:s väljarundersökning och enligt siffrorna fortsätter väljarna fly från Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. För KD:s del handlar väljarflykten framförallt om partiets inställning till abortfrågan och extrema syn på kristendomen. För Socialdemokraternas del är det en ideologisk kris som är anledning till väljarflykten.

Krisen inom Socialdemokraterna är uppenbar. I SCB:s mätning är partiet fortfarande störst med 26,3 procent, men resultatet är det sämsta någonsin för Socialdemokraterna i en SCB-mätning.
Reaktionärer och borgerliga försöker skylla väljarflykten på gängkriminaliteten och regeringens flyktingpolitik. Men är det verkligen så enkelt? Nja, är svaret på frågan. Studerar man Socialdemokraternas utveckling sedan 1980-talet råder det inga tvivel om att väljarflykten är resultatet av en ideologisk kris. I och med januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna har denna kris förvärrats ytterligare, vilket skyndar på väljarflykten.

Den ideologiska krisen illustreras inte minst i de system som Socialdemokraterna har varit med om att driva igenom, samt de borgerliga dekret och reformer som S vägrat göra upp med. Pensionssystemet, avregleringen av bankerna och elmarknaden är de främsta exemplen på politik som hade varit omöjlig förr men som blev en självklar del av socialdemokratins liberalisering under 1980- och 1990-talet. Sedan dess har partiet drivit igenom centraliseringar och massprivatiseringar i var och varannan kommun. Lägg därtill ett ständigt samhällstillstånd av nedskärningar och massarbetslöshet.

Det är rätt lätt att förstå varför arbetarväljarna flyr från Socialdemokraterna. Dom kan ju inte ens tala klarspråk om vinster i välfärden och annan resursplundring.

En gång i tiden stod Socialdemokraterna i fronten för arbetarrörelsens ideal. Idag är S känt som partiet som inskränkte strejkrätten. En gång i tiden slogs Socialdemokraterna för att alla människor skulle ha rätt till skäliga hyror. Nu står partiet i ett läge där man bundit sig till att driva igenom marknadshyror. En gång i tiden kämpade Socialdemokraterna för ett helt nytt samhälle. Idag kan S inte ens leverera en vision om hur de vill att samhället ska se ut om 15 år. Här har vi grundorsaken till att väljarna lämnar: en röst på Socialdemokraterna är inte längre en garant för att vanligt folk ska få det bättre materiellt.

Det finns en räddning för Socialdemokraterna och den räddningen stavas Reformisterna. På ett år har Reformisterna blivit landets största S-förening. Över 2500 personer har blivit medlemmar i föreningen och kräver numera att Socialdemokraterna ska göra upp med nyliberalismen. Om denna förening hade fått igenom sina visioner hade Socialdemokraterna möjligtvis kunnat växa. Av allt att döma kommer det aldrig hända.

Sverige behöver ett nytt fräscht arbetarparti som vägrar att leka “följa John” med nyliberaler. Ett parti som vågar stå för saker som arbete åt alla, demokratiseringar och ordning och reda.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp