NOTISER

Världen sörjer Henning Mankell

Henning_Mankell
INRIKES
| Den kända dramatikern och författaren och Henning Mankell är död. Henning Mankell dog efter en tids sjukdom och blev 67 år gammal. Bakom sig lämnar den världsberömda svensken en rad verk – i Sverige och i övriga världen är han mest känd för böckerna om Wallander.

Henning Mankell blev 67 år gammal. Enligt hans förlag avled han i stillhet av sviterna av sin sjukdom, cancer.
För den breda massan var Henning Mankell mest känd för sina deckare. Inte minst för böckerna om Ystadpolisen Kurt Wallander. Totalt blev det 12 böcker om Kurt Wallander vilka de flesta har sett i filmatiseringsform.

Ansvarstagande aktivist och omtyckt socialist

Henning Mankell var däremot mer än bara sitt yrke. Mankell var även en brinnande socialist tills han somnade in i det tysta. Hans engagemang för rättvisa och solidaritet var påtaglig och något som han ofta tog upp. Som ett exempel deltog Henning Mankell i aktivistflottiljen “Ship To Gaza” i ett försök att bryta Israels illegala blockad av den palestinska kustremsan. Vid tillfället som ägde rum 2010 greps han och fängslades av Israelisk militär. Samma år sköt de israeliska soldaterna ihjäl 9 personer och skadade ett dussintal andra för att de ville gå in med förnödenheter till Palestina via Kustremsan.

Hans socialistiska engagemang ledde honom till att han ville se att de rika delar med sig av sin förmögenhet till de fattiga så att resurserna blir mer demokratiskt förankrade i världen. Då han brann för barns rättigheter i tredje världen som har fallit offer för våldsbejakande kapitalism och annat förtryck valde Mankell att tillsammans med sin fru skänka 15 miljoner kronor till SOS-barnbyar.

Sverige och övriga världen sörjer

På sociala medier har människor uttryckt sin sorg över att en av Sveriges främsta kulturskapare har tystnat. Medier över hela världen har rapporterat om den tragiska bortgången. Då Henning Mankell gavs ut på över 40 språk världen över har en stor mängd människor valt att visa sin uppskattning för den minst sagt omtyckta författaren.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt skrev att hans favoritböcker var barnböckerna om Joel som utspelar sig i Sveg och tackade Henning Mankell för alla fina böcker han gav ut.

Komikern och författaren Jonas Gardell gick ut på sociala medier och skrev om sina erfarenheter med Mankell: ”Henning Mankell. Alltid lika varm, generös, stöttande, engagerad… och bra på att kramas! Världen är en sämre plats utan honom! När jag berättade för Henning Mankell om Regnbågsfonden som stöder HBTQ-kampen i världen tog det 2 minuter innan han gett oss 100.000 kr”

På Twitter skriver Ship To Gaza Sweden: ” Mankell var otroligt viktig för Ship to Gaza. Framför allt genom sin förankring i kampen mot apartheid”

Författarkollegan Håkan Nesser gick ut och sade: ”Han kommer alltid att vara number one”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Rickard

    2015-10-06 den 14:35

    Vila i frid! Världen blir tom utan dig! Du var en som ville och kämpa för en bättre, rättvisare och solidarisk värld. Kampen fortsätter!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp