INRIKES

Värmlandspolisen misstänkliggjorde flyktingungdomar – Får skarp kritik från JK

VÄRMLAND| I Juni gick Värmlandspolisen ut med ett uttalande angående sexuella ofredande under Putte i Parken festivalen. De pekade ut en viss grupp som skyldiga gärningsmän, i det här fallet så kallade “Ensamkommande”.

De tog visserligen snabbt tillbaka påståendet, men skadan var redan skedd.
Det här med att polisen pekar ut vissa grupper, utlandsfödda eller ensamkommande, är inget ovanligt fenomen. På Twitter förkommer det poliser som gärna presenterar “fakta” och redogör gripnas härkomst.

Nu har justitiekanslern, JK, kritiserat Värmlandspolisens uttalande med motivering “att polisen i Värmland inte höll sig inom ramen för vad en myndighet kan uttala utan att bryta mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.”

Så här skriver JK i sitt beslut:
“De sammanfattande uttalanden som inledningsvis lades ut på polisen i Värmlands hemsida rörande festivalen Putte i parken innehåller påståenden om att en viss grupp människor har gjort sig skyldiga till brott. Enligt den s.k. oskuldhetspresumtionen – som kommer till uttryck i artikel 6.2 i Europakonventionen ska var och en betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen har fastställts. I detta fall har ingen dömts för något brott.”

JK kommer i och för sig inte vidta några åtgärder mot Värmlandspolisen då de tog tillbaka uttalandet.

Beslutet och kritiken borde fungera som en varnagel både för de olika polisdistrikten och för enskilda poliser som via sociala medier bryter mot oskuldhetspresumtionen i artikel 6.2 i Europakonventionen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp