Kontakta oss

UTRIKES

Vice president i FIFA gripen – misstänkt för korruption och penningtvätt

Publicerat

den

UTRIKES| Schweizisk polis gjorde i morse en överraskande razzia mot femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Zürich för att gripa flera högt uppsatta deltagare i internationella fotbollförbundet Fifas årliga möte. Gripandet skedde på begäran av åklagare i USA, som tänker begära dem utlämnade. Poliserna gick till hotellreceptionen, bad om nycklar, och begav sig sedan upp till rummen. Gripandena skedde lugnt och minst två personer kunde föras ut ur hotellet utan handfängsel.

Sex personer gripits misstänkta för att ha tagit emot eller betalat tiotals miljoner kronor i mutor. Enligt nyhetskällor ska tre andra FIFA-medlemmar gripits. De gripna, högt uppsatta företrädare inom fotbollsvärlden, att åtalas för olika former av korruption och penningtvätt rörande omröstningarna av värdländ till fotbolls-VM, men också reklam- och tv-avtal. Totalt omfattas fler än tio personer av åtalen, men inte alla av de misstänkta fanns på plats i Zürich. Jeffrey Webb, vice-president i Fifa:s exekutiva kommitté, ska vara en av de gripna i dag.

Utredningen är ett bakslag för Fifas mångårige och omstridde ordförande Sepp Blatter, som alltid hävdar att korruption inte existerar inom förbundet. Han finns inte själv bland de misstänkta. Blatter väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se