NOTISER

Videobeviset: “Vänsterextrem” journalistmisshandel var en bluff!

chang
STOCKHOLM
| Mediernas påstådda vänsterextrema misshandel av en journalist i samband med den stora antirasistiska demonstrationen i Stockholm under tisdagskvällen visade sig vara en dragkamp om en sladd. [Uppdaterad med ytterligare en film]

Först gick Nyheter Idags Chang Frick ut på mikrobloggen Twitter och förklarade att han hade blivit misshandlad under den antirasistiska demonstrationen mot att Stockholms Länstrafik sätter upp rasistisk reklam. Något som snabbt plockades upp och fördes ut till allmänheten. Inte minst i systemtrogna och högerradikala medier.

I klippet ser man hur en förmodad kvinna börjar rycka i journalistens kamerasladd efter att denne hade placerat sig ovanpå spärrarna inne i Tunnelbanan. I Nyheter Idags egna film från händelsen hör man hur journalisten börjar skrika hysteriskt, sekunderna senare får han halt om halvt hoppa ned från spärrarna och får sig en knuff. Någonstans i tumultet går kameran i sönder.

Efter att ha förlorat dragkampen med kvinnan ser man hur en alldeles oskadd journalist står upprörd bland poliser samtidigt som hundratals människor skanderar antirasistiska slagord.

Nyheter Idag beskrivs som närstående Sverigedemokraterna och journalisten Chang Frick är själv före detta aktiv inom partiet och ungdomsförbundet, SDU, Sverigedemokratisk Ungdom.

chang-frick-misshandlad

Etablissemanget och högerns reaktioner

Den neofascistiska sajten Fria Tider skriver om “journalistmisshandeln” och gör även ett “avslöjande” om Svt där de publicerar en skärmdump från Svt bevakning av händelsen. Fria Tider publicerar däremot inte själva klippet vilket förstärker den politiskt korrekta nyhetsbeskrivningen av det som delar av vänster väljer att kalla för “bluffmisshandeln”. Fria Tider skriver bland annat: “I samband med tumultet vid tunnelbanestationen blev dessutom Nyheter Idags journalist Chang Frick misshandlad av ett gäng vänsterextremister.”

Den kända högerdebattören Per Gudmundson gjorde en stor del av Chang Fricks etniska bakgrund som resanderom och delvis judiska bakgrund. Debattören som även är ledarskribent på Svenska Dagbladet. Ledarskribenten beskriver även han dragkampen som om journalistkollegan fick spö.

gudmundssontweet

Även en rad andra kapitalstyrda medier och medier ute på högerkanten har rapporterat om den påstådda misshandeln. Jämför medias och högerns verklighetsbeskrivning med klippet nedan.

Klockan 11.37 – uppdaterat med ytterligare en film


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

32 kommentarer

32 Comments

 1. Bakunin

  2016-01-24 den 01:19

  Snarare undergrepp.

 2. Pingback: Tankar till kaffet.. | Christer Gunnarsson

 3. Ingela Hammar

  2015-08-11 den 09:20

  Det är inte konstigt att journalisten och hans kameraman blev rädda, det var en väldigt hotfull situation. De var fråntagna kontroll och kunde ju inte veta hur det skulle sluta. Det var ett övergrepp.

 4. Efraim

  2015-08-08 den 00:30

  Det som syns på filmen.

  Kvinnan i mörkt hår med rutig shorta drar tag i sladden. Mannen med mörk keps hjälper till när när Chang tappar balansen. De ger sig båda på kameran men hindras av en ur Changs sällskap. När Chang hoppar/trillar ner så dlår ryggen i spärren. (inget slag då ingen kommer åt från det hållet)

  Polisen upptäcker vad som händer och tar sig dit. Kvinnan smiter undan medan mannen med kepsen tas omhand av Polisen. Senare syns kvinnan igen då hon skriker något ohörbart.

  Det syns/verkar som smärta uppstått av smällen mot kanten på spärren. Men inga synliga slag… Kameran.. jag är ingen tekniker men likväl kan kameran vara skadad.

  Varför hymla om hittepå. Vad kvinnan och mannen gör är tydligt med på film.

 5. Nalle

  2015-08-07 den 23:53

  Tycka vad man vill om Chang, men här ser man helt klart att folk drar och sliter i kameran, som verkar sitta fast i herrn (se efter när han står med böjd rygg med någon metallgrej som antagligen var det han trodde var slagen).

  Även display-grejen på toppen verkar ta stryk.

  Visst, Chang överdriver, men folk gav honom gott om saker att överdriva om.
  Helt fel agerat.

 6. Harald

  2015-08-07 den 19:20

  Vilken tönt!

 7. Joachim

  2015-08-06 den 19:38

  Om en pausar klippet 21 sekunder in syns det ganska tydligt att någon sliter tag i en sladd och drar. Just sayin\’.

 8. Amadeus K

  2015-08-06 den 17:45

  – Den påstådda misshandeln… tjej drar i sladden, Chang vinglar ned (aldrig på golvet som han påstår), Changs kompisar håller hela tiden i kameran som inte ser skadad ut efteråt. På typ 3 sekunder är det över och fullt med poliser. Inga slag mot Chang öh taget. Ingen misshandel. (Insert News)

  (en längre version)Chang Frick \”Den påstådda misshandeln\”
  https://www.youtube.com/watch?v=1b9x9lHbBFg&hd=1

 9. Filip

  2015-08-06 den 17:07

  Misshandel = du orsakar smärta mot målsman.

  Behöver inte nödvändigtvist vara slag. Att dra ner någon från en höjd bör vara misshandel.

  • Dan

   2016-01-23 den 11:26

   Var får du det ifrån? Om det var ett högt fall så javist, men här är det ett väldigt kort fall och det är inte ens på tal om några skador efter fallet, och även om det var det kommer man får det väldigt svårt vid uppsåtsprövningen.

   Ofredande bör det hamna under, men misshandel är bara skitprat sett utifrån den där videon.

 10. Rickard

  2015-08-06 den 15:02

  Chang har romska rötter. Men anledningen till att någon drog i kamerasladden var mer att han skriver för en högertidning. Inte att han var rom. Tror knappast den personen som drog lite i kamerasladden visste om det. Romska rötter är inget som Chang skryter om för sina rasistpolare.

 11. B.E.

  2015-08-06 den 14:36

  Det är solklart att någon/några drar och sliter i kameran… Det enbart borde räcka för att få alla demokratiskt lagda personer att uppröras.

  • Rickard

   2015-08-06 den 15:46

   Knappast troligt. Att en antidemokrat får en kamerasladd lite sliten i gör att \”vissa\” går i taket medan majoriteten enbart suckar åt Chang Frisk och högerns lögnen om misshandel.

  • Kalle

   2015-08-06 den 20:03

   Folk har också den demokratiska rättigheten av att inte bli filmade och kartlagda. Chang hänger ju ut folk på sin sida för han anser att de har fel åsikt. Som man bäddar får man ligga tycker jag passar bra.

   • Niklas

    2015-08-06 den 22:51

    Fel. Det där läste jag om precis innan sommaren.
    Enligt svensk lag är det inte förbjudet att filma, fota eller spela in samtal SÅ LÄNGE minst en person i lokalen/platsen är medveten om att inspelning sker. Dvs det räcker med att Chang vet om det så är det lagligt. Skulle han låta kameran stå på och lämna lokalen måste han således meddela någon om detta (så att en person med medvetenhet om saken finns på plats) eller stänga av den – annars bryter han mot lagen.

    Men det jag egentligen vill säga är att alla människor är olika, spelar ingen roll vem personen är eller vad det rör sig om för situation, låt den andres ägodelar vara! Hade man hållit sig till sunt förnuft här och inte dragit i kameran hade han inte haft något att komma med.

   • Kalle

    2015-08-07 den 10:35

    Vadå fel? Klart som fan att om folk inte vill bli filmade ska de inte bli det. Dessutom inte av en snubbe som regelbundet hänger ut vänsterpersoner. Fuck lagen säger jag som låter han hänga ut folk hur han vill.

   • Dan

    2016-01-23 den 11:34

    Var har du fått det där ifrån? Källa?

 12. Abdullah

  2015-08-06 den 12:24

  Det här var väldigt tydligt hatbrott han var jude så rör sig troligtvis om en vänsterextremist nazist.

  • Kalle

   2015-08-06 den 15:35

   Det är snarare du som är rasisten när du förminskar Chang till hans etnicitet/religion. Abdullah är ju garanterat inte ditt rediga namn heller. Rassetrollen brukar ju försöka med utländska fejknamn för att skapa motsättningar.

  • Robin

   2015-08-07 den 13:35

   Hade det uttalat varit riktat mot honom som jude och rom hade det varit hatbrott. Nu var det någon som drog i hans kamerasladd. Inte hatbrott. Idiot.

 13. Scrooge

  2015-08-06 den 12:07

  Roger \”Salle\” Sahlström sa att han lyckades filma attacken men efteråt kom en vänsterextremist och hällde vatten över honom så att minneskortet förstördes (hahahahahahaha ofta!)

  • Johan

   2015-08-06 den 13:36

   Jag försökte fråga \”Salle\” om det där på twitter. Om man tittar i hans flöde den kvällen så finns det inget inlägg om att han just bevittnat en misshandel. Allt han berättar om den händelsen är retweets från Chang. Och det ter sig ju lite märkligt att han fortsätter tweeta om triviala saker som att polisen borde beskydda annonserna just efter att hans kompis blivit misshandlad. Kan man tycka

 14. Karl A

  2015-08-06 den 10:43

  Varför klipper man precis innan den påstådda misshandeln ska ha skett? Jag menar, det här ger ju samma information som i Changs klipp. Ni har säkerligen sekunderna efteråt också. Varför inte släppa det med? Då vet vi ju,

  • Rickard

   2015-08-06 den 12:34

   Kolla länken jag la ut här över så ser du allt. Ingen misshandel och Chang ljuger sig brun.

 15. Pingback: Chang Fricks lögn avslöjad.. | Christer Gunnarsson

 16. Ludvig Wiklander

  2015-08-06 den 10:18

  Sry jag tyckte inte filmen var övertygande. Mycket möjligt att han blev neddragen och efter det bryta ju klippet så det är omöjligt att säga vad som skedde då. Publicera hela klippet så är jag beredd att ändra uppfattning.

  • AktuelltFokus

   2015-08-06 den 11:43

   Ytterligare en film publicerad. Aktuellt Fokus har även länkat till Nyheter Idags egna film. Det går bra att jämföra de olika och bilda sig en egen uppfattning.

 17. Christer Pilblad

  2015-08-06 den 09:32

  Så här arbetar de hela tiden, vilket man nu borde lärt sig.
  Riggar en kampanj som man vet kommer att samla protester och sen när protesterna kommer så är man där med minst ett par personer (sk journalister) som fotar och filmar allt.
  Dels registrerar man vilka som är med i protesterna och om det händer något som man senare kan vinkla till en smaskig story om \”extremvänster\”, men också håller man koll på om kollegan blir \”utsatt\” för något som man kan skriva om.

  I Järva Pride så försökte man också. Där hade man ju flera kameramän med sig som bara inriktade sig på publiken och de förväntade hatiska \”attackerna\”. Nu blev det inga sådana.

  Btw så skulle jag inte hålla det för otroligt att SD även riggar motdemonstrationerna och folk ovetandes hakar på.

 18. Rickard

  2015-08-06 den 09:30

  Ännu en film där man ser tydligt att inga slag utdelades eller ingen misshandel genomfördes. Polisen kliver in och skyddar Chang omgående efter han hoppar ner från spärrarna. Så Chang Frick ljuger!

  https://www.youtube.com/watch?v=L2J_0hrD-6g

 19. Kalle

  2015-08-06 den 09:13

  Hehe är lite som den där filmen nightcrawler.

 20. D

  2015-08-06 den 07:20

  Har man ingen story måste högern ljuga ihop en.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp