Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

8 myter om VPN du borde glömma

Publicerat

den

Virtuella privata nätverk (VPN) har blivit allt mer populära och chansen att du redan har hört talas om dem är stor (lär dig mer). Däremot finns det en stor mängd felaktig information om detta internetintegritetsverktyg på nätet.

Denna artikel ska således lyfta fram de vanligaste myterna och missuppfattningarna om VPN samt klargöra vad sanningen faktiskt är.

Du behöver inte betala för ett VPN, ett kostnadsfritt VPN fungerar minst lika bra

Även om det är lätt att bli frestad att testa ett kostnadsfritt VPN, bör du veta att sådana tjänster oftast inte är värda risken. En VPN-leverantör som erbjuder en kostnadsfri tjänst måste tjäna pengar på något sätt. Det är ett komplext integritetsskyddsverktyg som kräver resurser för att göra det så funktionellt och säkert som möjligt. Således kostar det kanske ingenting rent ekonomiskt, men du kommer att behöva betala på andra sätt, oftast med dina personuppgifter som samlas in och säljs till tredje parter.

Vidare måste du även ta hänsyn till att kostnadsfria VPN vanligtvis har en mycket lång lista med begränsningar, så som färre serverplatser, dålig kryptering och IP-läckage bara för att nämna några. En säker och topprankad VPN kommer att ha ett pris, men du behöver aldrig oroa dig för något av de ovanstående problem.

Ett VPN kommer sakta ner ditt internet

VPN kan sakta ner internethastigheten, men det är inte en regel. När trafik går genom en VPN-server blir den krypterad och sedan dekrypterad, varför du kan märka långsammare anslutningshastighet.

Däremot uppstår detta problem oftast när du är ansluten till servrar på andra sidan jorden. Ju närmare servrarna du är, desto bättre anslutning. Således borde du alltid välja närliggande städer eller grannländer, såvida du inte har en specifik anledning att ansluta till en fjärrserver.

Du behöver inget VPN om du inte har något att dölja

Det skulle vara naivt att tro att ingen använder VPN för olagliga aktiviteter. Men dess funktionalitet går långt utöver att ladda ner upphovsrättsskyddat material eller engagera sig i tvivelaktiga verksamheter. Onlineanonymitet hjälper dig att arbeta och surfa säkert på webben.

Dessutom är VPN inte bara till för integritet, det ger säkerhet också. Vi vill alla dölja vår trafik från cyberkriminella som letar efter någon möjlighet att komma åt vår data och potentiellt förstöra våra liv. Om du använder en internetbank, skickar e-postmeddelanden med känslig personlig information eller lagrar viktiga filer på dina enheter, kommer ett VPN att hjälpa dig vara säker.

Detta gäller oavsett om du pratar om integritet eller säkerhet. Bevakning kan snabbt leda till andra större kränkningar, så det ska aldrig tolereras. Sekretess är viktigt även om du inte har något att dölja.

Endast teknikexperter kan använda VPN

En av de största VPN-myterna är att endast skickliga tekniska specialister kan använda dem. I verkligheten kan till och med en nybörjare ställa in ett VPN utan någon hjälp. Människor är benägna att tro att all teknik kräver en djupgående förståelse, varför det är naturligt att många förbiser användningen av ett VPN.

Moderna VPN har däremot utvecklats till den grad att deras installation är sömlös och förvånansvärt kort. Till exempel kräver NordVPN bara att du trycker på ON-knappen. Den erbjuder appar för macOS, iOS, Windows och Android och kan snabbt ansluta en dig till önskad destination genom att du helt enkelt klickar på landsnamnet. NordVPN-appar innehåller många användarvänliga funktioner, inklusive killswitch, detaljerad serverlista, tillgång till SmartPlay-teknik och mer. Dessutom erbjuder NordVPN en gratis demo, så att du utan kostnad kan prova på tjänsten och välja huruvida du vill fortsätta prenumerationen eller inte.

Endast hackare och kriminella använder VPN

En av de mest utbredda VPN-myterna är att endast brottslingar och hackare använder VPN. Dessa är däremot långt ifrån de enda som drar nytta av onlinesäkerhet och integritet. Några andra grupper som regelbundet drar nytta av VPN är:

  • Frekventa resenärer som skyddar sig när de använder offentligt Wi-Fi.
  • Medborgare i repressiva stater som använder VPN för att undvika censur och utbyta information.
  • Utländska studenter och anställda som tillbringar långa perioder utomlands och vill ha tillgång till geografiskt begränsade webbplatser och tjänster som de njutit av hemma.
  • Journalister som vill söka information på ett säkert sätt utan rädsla för repressalier.
  • Människor som arbetar med känsliga uppgifter eller affärshemligheter som måste hållas konfidentiella.
  • De som värdesätter sin säkerhet och integritet online.

Ett VPN kan hålla mig 100% säker och anonym

VPN är ett kraftfullt verktyg när det kommer till internetintegritet och säkerhet, men det bör inte behandlas som en universell lösning. Du måste fortfarande vara vaksam när du surfar eftersom VPN inte kan skydda dig mot mänskliga misstag.

Således kan inte ett VPN skydda dig om du själv ger din personliga information till bedragare. Även om vissa VPN har funktioner som skyddar dig från nätfiskeförsök genom att dölja misstänkta länkar, måste du vara uppmärksam på vad du klickar på. Ett VPN gör det svårare att rikta in sig på dig, men om du bestämmer dig för att lita på bedragare finns det inga sätt för ett VPN att skydda dig från det.

VPN fungerar inte heller som ett substitut för antivirusprogram. Dessa är effektivast mot skadlig programvara som infekterar din enhet. Även om ett VPN är utmärkt för att hålla hackningsförsök på avstånd och dölja din IP-adress för att skydda din integritet, är det inte ett antivirus.

Du kan inte ersätta ett antivirusprogram eller brandvägg med ett VPN. Det är bara ett av de många verktyg du bör ha i din arsenal för att hålla din enhet säker.

Alla VPN är likadana

Likt alla andra tjänster som erbjuds på en konkurrensutsatt marknad, kommer varje VPN med sina egna fördelar och nackdelar.

Förutom priset är några viktiga faktorer som kan skilja sig användargränssnitt, kundsupport, antal samtidiga anslutningar, anslutningshastighet samt antalet servrar.

VPN är olagliga

VPN är olagliga i länder med kraftig censur och onlineövervakning. Eftersom en pålitlig VPN tillåter användare att undvika dem helt och hållet, förbjuder vissa statliga myndigheter användningen av dem. Däremot är dessa länder snarare undantag än regel, i de flesta länder är det lagligt.

Det finns en vanlig missuppfattning att endast hackare och kriminella använder VPN, eftersom de vill dölja sina brott från lagen, men detta är långt ifrån sanningen. VPN utvecklades ursprungligen för att hjälpa företag att överföra konfidentiella data på ett säkert sätt och har använts i årtionden för det ändamålet. Personliga VPN har först nyligen ökat i popularitet och används i första hand till att surfa säkert och privat på internet, undersöka känsliga ämnen och skydda onlinedata under resor.

Egentligen kan vilken teknik som helst kan användas för legitima eller olagliga ändamål. Du har inget att oroa dig för så länge du inte använder ett VPN för något olagligt.

Slutgiltiga tankar

Att veta vad ett VPN gör, varför det är fördelaktigt och var dess begränsningar finns är viktigt. Däremot ska ingen myt tas för given och förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att se saker annorlunda.

Fortsätt läsa
Annons