Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Moderater vill privatisera dricksvattnet

Publicerat

den

INRIKES Ska privata företag äga vattnet och debitera hushållen per liter kranvatten i framtiden? Det anser moderaterna Johannes Nathell och Henrik Dalgard.

Det är på Göteborgspostens debattsida som Johannes Nathell och Henrik Dalgard från Fria moderata studentförbundet nu marknadsför åsikten om att privatisera grundvattnet i Sverige. Enligt dem är det nämligen svenskarnas gemensamma ägande av vattenresurserna som är orsaken till dagens vattenbrist. Deras slutsats är det gemensamt ägda gör vattnet för billigt vilket gör att svenskarna slösar. Ett felaktigt argument som sågas hårt av experterna.

”Orsaken till vattenbristen är enkel – vi använder mer vatten än vad vi behöver. Ett beteende som har skapats av offentligt ägande och prisregleringar som medfört osunda incitament. Om en mer effektiv vattenanvändning ska vara möjlig måste tillhandahållandet av vattentjänster präglas av mer marknadsmekanismer.”, skriver moderaterna i GP.

Tidigare har den extremliberala tankesmedjan Timbro, som Henrik Dalgard har jobbat för, också föreslagit en privatisering av grundvattnet. Timbro ägs av Sveriges mäktigaste lobbyorganisation Svenskt Näringsliv.

Källa GP.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se