Kontakta oss

INRIKES

Åkesson vägrar sätta ned foten mot islamistskolorna

Publicerat

den

INRIKES   Trots flera skandaler med kristna sekter och islamister som driver friskolor vägrar Sverigedemokraterna sätta ned foten mot friskolorna. Under gårdagens partiledardebatt kunde SD-ledaren inte ens precisera problemen inom den svenska skolan.

För varje etablerad friskola får de kommunala skolorna mindre resurser. Kommunala skolor måste ha ständig beredskap och lokaler för alla barn i upptagningsområdet. Likaså har de kommunala skolorna utvecklad verksamhet för resurskrävande elever. Friskolorna tar oftast inte emot resurskrävande elever, likaså har dom inte inte samma ansvar som de kommunala. Trots det får friskolorna större skolpeng per elev än de kommunala. Samtidigt plockar de vinstdrivande friskolorna ut miljardbelopp som egentligen hade kunnat gå till skolverksamheten.

Marknadsskolorna är inte det enda problemet med dagens friskolor. På senare år har de religiösa friskolorna blivit ett allt större problem. Inte minst kristna sekter och islamister har visat sig utnyttja systemet för att tjäna pengar och påverka barn med sina ideologier. Trots flera avslöjanden de senaste åren vägrar Sverigedemokraterna ta Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i handen och förbjuda friskolorna.

Vill inte förbjuda friskolorna

Under gårdagens partiledardebatt i SVT kunde Jimmie Åkesson inte ens precisera problemen i den svenska skolan. Istället för att ta upp problemen med riskkapitalister och religiösa fundamentalister valde Åkesson att skylla problemen på vad han kallar för ”flum”. Ej heller tog han upp ständiga nedskärningar på grund av det finanspolitiska ramverket.

– Det stora problemet i svensk skola är det flum som vänsterliberaler har låtit prägla skolan i decennier. Lärare och personal har tvingats kapitulera för oordning och våld, sa Jimmie Åkesson under debatten.

Svek väljarna om vinsterna

I valrörelsen 2014 lovade Sverigedemokraterna att kraftigt begränsa vinsterna i välfärden. Men inte ens ett år senare, efter lobbyister bjöd och SD-företrädare på lyxmiddagar gjorde Sverigedemokraterna en helomvändning i frågan. 2016 meddelade Sverigedemokraterna att friskolorna borde få ta ut hur mycket vinst som helst.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se