Kontakta oss

INRIKES

Alliansen och SD sänker vårdpersonalens löner

Publicerat

den

INRIKES Högerstyret i Kronoberg har bestämt sig för att ta bort delar av ob-tillägget för vårdpersonalen.

Förra mandatperioden styrde Socialdemokraterna i Region Kronoberg. Då hade regionen problem med att rekrytera personal. För att ersätta personalen blev de tvungna att hyra in personal vilket blev en skenande kostnad för varje år. Socialdemokraterna införde ett extra ob-tillägg på lönen.

Det extra ob-tillägget innebär att det blev lättare att rekrytera personal samtidigt som kostnaden för inhyrd personal minskade.

Nu väljer det sittande högerstyret bestående av de fyra Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna att ta bort det extra ob-tillägget, rapporterar Aktuellt i Politiken. Detta sker samtidigt som regionen förbereder sig att rusta upp för Corona.

Socialdemokraterna i Kronoberg är inte nöjda med högerpartiernas beslut. Istället för att spara in pengar genom att ta bort ob-tillägget skulle de sikta in sig på att minska kostnaderna för hyrpersonal.

– Det man spar in på att ta bort ob-tillägget är 25 miljoner kronor på ett helår. Vi lägger ungefär mellan 150 och 180 miljoner kronor på hyrpersonal så vi menar ju att det finns pengar att spara, säger Henrietta Serrate, som har försökt väcka frågan om att återinföra tillägget i kommunens arbetsutskott de senaste veckorna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se