Kontakta oss

INRIKES

Centern och Liberalerna backar upp blåbruna blocket mot regeringen

Publicerat

den

INRIKES Regeringen vill utöka skyddsombudens befogenheter för att minska dödsfallen på arbetsplatser. Centerpartiet och Liberalerna väljer nu att ställa sig på samma sida som den blåbruna oppositionen.

Det var i februari som regeringen meddelade att de vill ge skyddsombud större befogenheter för att rädda liv. 2019 inträffade över 100 000 arbetsplatsolyckor samtidigt 48 personer dog på sitt jobb. Regeringen vill att regionala skyddsombud ska få tillgång till arbetsplatser där det saknas fackanslutna men ändå skrivits kollektivavtal.

En av branscherna som regeringen pekade ut är byggbranschen. 2018 var byggbranschen den bransch som hade flest dödsolyckor. I stora delar av byggbranschen är det utländsk och utstationerad arbetskraft som inte känner till sina rättigheter eller de svenska arbetsvillkoren på arbetsplatserna vilket ökar risken för olyckor.

Regeringens förslag har sedan tidigare mött motstånd av den blåbruna oppositionen. Tidigare idag i samband med riksdagens arbetsmarknadsutskottsmöte meddelade också Liberalerna och Centerpartiet att de kommer rösta ned förslaget.

Det var bara Vänsterpartiet som stödde regeringens förslag. Vänsterpartiets Ali Esbati som sitter i arbetsmarknadsutskottet är kritisk.

– Det är ganska chockerande att de landar i ett beslut som uppvisar ett sådant klassförakt, inte minst i de här tiderna när det har blivit så tydligt vilken viktig roll de regionala skyddsombuden har, säger Ali Esbati till tidningen ETC.

Esbati är också kritisk till att Centerpartiet och Liberalerna som tecknat januariavtalet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu byter sida.

– Det ger inga bra signaler om det samarbetet. Centerpartiet och Liberalerna har ju tvingat Socialdemokraterna till väldigt långtgående eftergifter i januariavtalet som går i löntagarfientlig riktning, det gäller arbetsrätten, Arbetsförmedlingen och skattepolitiken. Att då inte ens kunna i utbyte få till en liten men viktig förbättring av systemet för arbetsskydd tycker jag är svagt och anmärkningsvärt, säger Ali Esbati till Aftonbladet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se