Kontakta oss

INRIKES

Allt fler barn häktas i Sverige

Publicerat

den

INRIKES | Allt fler barn blir häktade i Sverige. Under 2015 satt 115 barn isolerade på häkten runt om i landet utan någon som helst kontakt med omvärlden. Nu får svenska staten skarp kritik från flera håll.

Svenska staten låser in och isolerar allt fler barn. Enligt Åklagarmyndigheten häktades 140 personer mellan 15 och 17 år gamla förra året. Av de 140 minderåriga hölls 115 isolerade, 17 av dem i mer än 60 dagar. Ökningen har pågått sedan flera år och Sverige har fått kritik från både FN:s barnrättskommission och barnombudsmannen för att barn frihetsberövas under så lång tid. I andra länder är det lättare att fälla en misstänkt med hjälp av tidiga förhör, men i Sverige begär åklagaren ofta att misstänkta ska hållas isolerade fram till rättegången och det finns ingen maxgräns för hur lång häktningstiden får lov att vara i Sverige.

– Det är en skamfläck för Sverige, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till Svenska Dagbladet.

Förra året tillsatte regeringen flera utredningar med det uttalade syftet att minska de långa häktningstiderna, en av utredningarna ska rikta särskilt fokus på unga personer som häktas. Utredningen ska bland annat titta på om det behövs särskilda tidsgränser för minderåriga i häkte.

Redaktionen