Kontakta oss

EKONOMI

Alternativ för dig med många förfrågningar hos UC

Publicerat

den

EKONOMI   Enligt lag är alla svenska kreditinstitut tvungna att göra kreditupplysningar på sina låntagare när dessa gör en låneansökan. Du kanske har ansökt om lån hos flera olika långivare för att försöka få bättre ränta på lånet. Om så är fallet tar dessa en kreditupplysning vilket leder till att ett stort antal upplysningar ackumuleras – detta oavsett om du i själva verket tar lånet eller om du istället låter saken bero.

Ökad konkurrens har gjort det möjligt att låna utan UC

Ett stort antal långivare, kreditinstitut, hyresvärdar och andra företag gör sina upplysningar via UC. Därför är det lätt hänt att det på kort tid anhopas ett större antal upplysningar på dig om du ansöker om att kunna ta del av olika produkter eller tjänster. Det stora antalet kreditförfrågningar leder i sin tur till att dina möjligheter att beviljas lån försämras. Och om du mot förmodan skulle få klartecken från en långivare är risken stor att de villkor som du erbjuds är långt ifrån förmånliga.

Men enligt konsumentkreditlagen behöver dock inte långivare och kreditinstitut inhämta sina kreditupplysningar via Upplysningscentralen (UC). Tidigare, när det endast fanns ett väldigt begränsat antal aktörer på vår inhemska finansmarknad, gjordes en stor majoritet av alla upplysningar hos just UC. Men i takt med att storbankerna i allt högre utsträckning har börjat förlora sin monopolställning på marknaden har flera nytänkande uppstickare tagit sig in på finansmarknaden.

Det är därmed numera möjligt att ansöka om lån utan UC med många förfrågningar. Bisnode, Creditsafe, Decidas och SafeNode är några exempel på konkurrenter till UC. Dessa kreditupplysningsföretag erbjuder långivare liknande information men registrerar bara de kreditförfrågningar som de själva har hanterat. Så om du ansöker om ett lån hos en långivare som gör sin upplysning via exempelvis Bisnode, kan långivaren endast se de förfrågningar på dig som har gjorts hos just denna leverantör av kreditupplysningar.

Många långivare att välja mellan på dagens marknad

Det faktum att det idag finns ett större antal långivare att välja mellan är positivt för dig som låntagare. Detsamma är även sant för det stora urvalet av leverantörer av kreditupplysningar. Bägge dessa faktorer arbetar till din fördel när du vill jämföra erbjudanden och ansöka om lån. Den ökade konkurrensen har nämligen gjort det enklare för låntagare att såväl ansöka om lån som att beviljas dessa.

När du ansöker om ett lån utan UC rör det sig i regel om ett så kallat snabblån. Denna låneform passar dig som är i ett skriande behov av pengar just nu. Det finns även nackdelar med dessa lån som du bör vara medveten om, såsom att räntan vanligtvis är högre än för traditionella banklån. Även löptiden är kortare och du har därmed lite mindre tid på dig att betala tillbaka lånet med ränta.

Med det sagt är möjligheten att kunna låna pengar utan UC att betrakta som en skänk från ovan för dig som konsument. Den ger dig nämligen chansen att kunna beviljas lån trots att du sedan tidigare, av olika anledningar, har många registrerade kreditförfrågningar hos just UC. Innan du sätter din signatur på ett lånedokument bör du dock noggrant läsa igenom de villkor och avgifter som är förenade med lånet.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons