Kontakta oss

UTRIKES

Amnesty: Västvänliga regimstyrkor ger sig på flyende Irakier

Publicerat

den

IRAK| Irakiska medborgare som flyr från Islamiska Staten/Daesh riskerar att utsättas för våld av västvänliga regimstyrkor. Det rapporterar Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty International uppger i ett pressmeddelande att brott mot de mänskliga rättigheterna ständigt begås i Irak av paramilitära grupper och västvänliga regimstyrkor. Enligt Amnesty får civila Irakier utstå alltifrån tortyr till utomrättsliga avrättningar.

Enligt Philip Luther från Amnesty Internationals researchavdelning för Mellanöstern och Nordafrika straffas de civila för brott som begåtts av Islamiska staten/Daesh.

– Iraks säkerhet är hotat av IS för närvarande, men det kan inte rättfärdiga utomrättsliga avrättningar, kidnappningar, tortyr eller godtycklig internering, säger han.

Med den nuvarande kampanjen för att återta staden Mosul kommer antalet flyende civila i Irak att öka. Då sveriges regering valt att stänga gränserna ytterligare kommer förmodligen de flyende Irakiernas framtid vara allt annat än ljus.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons