Kontakta oss

UTRIKES

Efter kungens död – diktaturen inför strikt klädkod

Publicerat

den

THAILAND| Efter att den thailändska kungen har avlidit har diktaturen bestämt sig för att införa en strikt klädkod. Klädkoden kommer att gälla i landet i den ett år långa sorgeperioden som utfärdats i samband med dödsfallet.

Efter att Thailands kung har dött jobbar militärdiktaturen på att förstärka sin makt i landet. Nu inför de en strikt klädkod som ska gälla i landet. Klädkoden gäller för både turister och landets egna medborgare. Brott mot klädkoden förväntas leda till böter eller fängelse. Klädkoden gäller under den ett-åriga sorgeperioden som diktaturen utropat.

Den nya klädkoden innebär att kläder enbart får bäras i fem färger: svart, vitt, mörkblått samt mörk- och ljusbrun. Om du inte har tillgång till de färgerna på dina kläder är du tvungen att ha ett svart band. Kläderna får inte heller visa axlarna, knäna eller ha urringning. Män rekommenderas ha skjorta och långbyxor medan kvinnor ska bära klänning eller skjorta med kjol.

Hårdare tag mot republikaner
Sedan kungens död har det dykt upp en våg av republikansk opinion. Militärdiktaturen arbetar hårt med att tysta den. De thailändska republikanerna organiserar sig för det mesta utomlands dit de blivit tvungna att fly för att undvika fängelse. Sedan tidigare sitter tusentals fängslade för att ha kritiserar monarkin. Vissa har dömts för så långa straff som 30 år.

Den statliga telekomverksamheten NBTC jobbar på att registrera all aktivitet på sociala medier som kritiserar monarkin. De registrerar kritiska hemsidor. Deras uppgift är att stänga ner alla kritik på internet. De har vänt sig till twitter, facebook och andra sociala medier för att pressa dem att radera innehåll.

Militärdiktaturen har också samlat landets diplomater och ambassörer. Målet är att jaga kritikerna som befinner sig i utlandet. Militärdiktaturen hoppas att länder utvisar de thailändska medborgarna så de skickas tillbaka till Thailand där de förväntas få långa fängelsestraff.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se