Kontakta oss

UTRIKES

Anarkister öppnar upp tom lyxvilla för hemlösa

Publicerat

den

KLASSKAMP| I London finns det flera exklusiva lyxvillor som ägs av utländska miljonärer som sällan bor där. Anarkistiska aktivister har nu tröttnat på att det står hus tomma samtidigt som det finns massvis med hemlösa. De har nu ockuperat en lyxvilla som ägs av en rysk oligark.

Grupperingen den Autonoma Nationen av Anarkistiska Libertarianer, ANAL har ockuperat en lyxvilla i överklasskvarteret Belgravia. Byggnaden är värderad till 15 miljoner pund och ägs av den ryska oligarken Andrey Goncharenko som äger flera byggnader i kvarteret. I London är det ett vanligt förekommande fenomen att miljonärer köper dyra byggnader och låter dem stå tomma för att några år senare sälja dem när priset gått upp. På det sättet kan överklassen tjäna miljoner på bara några minuters kontraktsskrivande.

ANAL har tröttnat på att överklassen kan köpa hus och låta dem stå tomma samtidigt som antalet hemlösa i landet ökar. De har de senaste åren ockuperat flertalet byggnader i Londons dyraste kvarter. För två år sedan ockuperade de Admiralty Arch som ligger mittemot den brittiska drottningens slott, Buckingham Palace.

I ett pressmeddelande berättar gruppen att deras aktion visar det ohållbara med det kapitalistiska systemet som tillåter hus stå tomma samtidigt som det finns hemlösa. I den ockuperade byggnaden bjuder de på mat och en freeshop där behövande kan hämta ut bland annat kläder. Hittills har 25 hemlösa valt att övernatta i byggnaden.

Hur länge ockupanterna kommer stanna är i nuläget oklart. Genom deras facebooksida skriver de att de blivit kallade till domstol 31 januari och att de troligen kommer bli vräkta det datumet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons