Kontakta oss

INRIKES

Anna Wester: ”Sådan skam att omvärlden tillåter att detta sker”

Publicerat

den

PALESTINA 55 döda och över tretusen skadade är det senaste resultatet av det israeliska våldet mot palestinier. Med anledning av det senaste våldsutbrottet har Aktuellt Fokus pratat med Palestinagruppernas ordförande i Sverige, Anna Wester.

Gårdagens protester mot USA:s ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem blev de blodigaste protesterna på åratal. Totalt dödades 55 människor av israeliska styrkor, bland dem fanns flera barn där det yngsta dödsoffret endast var 8 månader gammalt. Med anledning av det senaste dygnets israeliska blodbad på palestinska demonstranter har Aktuellt Fokus pratat med Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige som precis har kommit hem ifrån en rundresa i Palestina.

Du har precis kommit hem från din resa i Palestina, kan du berätta vad du gjorde där?

– Jag besökte Palestinagruppernas samarbetspartners på Västbanken, bland annat en sportklubb i Abu Dees som vi stödjer sedan många år. Men framför allt arbetade jag med en skrift som PGS gör med temat Motstånd. Jag var bland annat i Nabi Saleh och i flyktinglägret Askar, i Hebron och i Betlehem. Träffade aktivister och människor som på olika sätt gör motstånd genom demonstrationer och protester. Att en bonde stannar på sin mark trots bosättare och soldater är också ett sätt att göra motstånd, eller att hålla igång fotbollsserien trots ockupationen, säger Anna Wester.

Du besökte även Gaza. Hur var situationen där när du var där?

– Situationen är väldigt allvarlig i Gaza. Två miljoner människor lever instängda under ockupation och blockad, utan rent vatten och utan el stora delar av dygnet. Arbetslösheten är skyhög. Redan innan den nu pågående massakern i Gaza började, saknade sjukhusen resurser. Många unga känner hopplöshet inför framtiden.

På vilket sätt märks det att ungdomar saknar framtidstro?

– De vet att de inte kommer att få något jobb efter studierna, att de aldrig kommer kunna resa och de väntar hela tiden på nästa krig. Samtidigt finns en otrolig kraft och när protesterna drog igång nu sist gav det nytt hopp till många.

De senaste dygnen har dussintals dödats och hundratals har skadats av israeliska styrkor. Vad är din reaktion på det besinningslösa våldet?

– Det är en sådan skam att omvärlden tillåter att detta sker. Att Israel inför öppen ridå tillåts skjuta ihjäl obeväpnade civila palestinier som demonstrerar för sina rättigheter. De har dödat sjukvårdare och journalister. Barn och äldre. Det är så brutalt. Sjukvårdsorganisationer och andra har vädjat om säker utrustning till sina anställda och volontärer, men inte ens det har internationella organisationer lyckats pressa Israel till att tillåta.

Med anledning av president Abbas antisemitiska uttalande har bland annat Liberalerna krävt att Sveriges bistånd till Palestina ska frysas. Vad hade konsekvenserna blivit om ett sådant förslag hade gått igenom?

– Liberalerna kräver nästan alltid att biståndet till Palestina ska frysas. Sveriges stöd till Palestina, det politiska men också utvecklingsbiståndet, är viktigt. Det visar att vi stödjer palestiniernas rättigheter. Mycket av det svenska biståndet går till organisationer i det palestinska civilsamhället och bidrar till en demokratisk samhällsutveckling och ger hopp och framtidstro.

Snart kommer Ship to Gaza gå av stapeln. Hur viktig är det är med internationella protester av det slaget?

– Internationell solidaritet av olika slag har alltid varit otroligt viktigt för palestinierna, att vi är många som stödjer deras kamp när omvärldens ledare sviker.

Vad kan vi svenskar göra för att stödja palestinierna?

– Israel försöker med olika medel tysta solidaritetsrörelsen, så det är viktigt att vi vågar stå upp för palestiniernas rättigheter. Palestinagrupperna (där jag är ordförande) vill uppmana alla att stödja det palestinska civilsamhällets vädjan om BDS – bojkott, desinvesteringar och sanktioner. Den palestinsk-ledda BDS-rörelsen växer hela tiden och vi arbetar tillsammans över hela världen. Det är en fredlig metod som ger resultat. Företag har dragit in sina investeringar och artister har ställt in spelningar i Israel. Israeliska regeringen har uttalat att de ser BDS som ett hot.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se