Kontakta oss

INRIKES

Flera protester mot Israel vid melodifestivalen

Publicerat

den

INRIKES Protesterna mot Israels pågående folkmord i Gaza växer. I samband med Melodifestivalen i Göteborg protesterade flera hundra personer mot Eurovisions beslut att låta Israel delta i tävlingen. Även inne på Melodifestivalen utbröt protester.

Mitt under den direktsända tävlingen på Scandinavium vecklade aktivister ut budskap och palestinska flaggor. Inför miljoner tv-tittare kunde man under sändningen se flera plakat och Palestinaflaggor som snabbt klipptes ur bild när de upptäcktes av TV-teamet.

Timmarna innan Melodifestivalen skulle dra igång samlades hundratals människor i centrala Göteborg för att protestera mot Israels folkmord. Men också för att protestera mot den svenska regeringen. En av parollerna inför lördagens demonstration var ”Avgå Billström”.

Aktuellt Fokus har pratat med en av dem, Kristofer Lundberg, som har varit med att organisera protesterna. Enligt Lundberg är den svenska regeringen medansvariga till det pågående folkmordet.

– Vad som sker i Gaza är bortom ondska, över 30 000 döda, 60 000 skadade, 25 000 barn har blivit föräldralösa, 270 000 byggnader är skadade eller förstörda, 70 procent av Gaza ligger i ruiner.

– Detta är inte självförsvar, det är erövring och ockupation, ett pågående folkmord. Den svenska regeringen är medansvariga för folkmordet för sin passivitet och sitt öppna stöd till Israel, säger Kristofer Lundberg till Aktuellt Fokus.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se