Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Antifa deltar i räddningsarbetet i Houston

Publicerat

den

Räddningsarbetare i Houston

KATASTROFEN I TEXAS Efter katastrofen i Houston är det flera anarkister som befinner sig på plats för att hjälpa till under organisationen Common Ground Reliefs namn. Common Ground Relief, CGR, är en anarkistisk organisation som arbetar med att hjälpa folk i nöd efter naturkatastrofer. Gruppen är baserad i New Orleans och har erfarenhet från orkanen Katrina som förstörde deras egna hem 2005. Sedan dess har de byggt upp ett hjälpsystem för andra katastrofsituationer.

CGR har nu tagit sig till Houston, Texas, där de hjälper invånarna efter orkanen Harvey. De har öppnat kliniker på plats som tar hand om de skadade. De hjälper även folk att ta sig från de katastrofdrabbade områdena till säkrare zoner.

Anarkister i USA har målats ut som terrorister av Trump efter att de arrangerat motdemonstrationer mot alt-rightrörelsen och andra fascister som försökt ta över gatorna. Trots att det är högern som skjutit mot demonstranter och utfört terrordåd mot den utomparlamentariska vänstern är det vänstern som blivit utmålade som terrorister.

Att den utomparlamentariska vänstern skulle vara terrorister är trams enligt CGR.
– Den senaste tiden har Antifa fått mycket skit, men samtidigt är det nu samma personer som rest till Texas. De är inte längre klädda i Black blockutstyrsel men de är ändå samma personer. Det är samma 40 000 som i Boston tog sig till gatorna och skrek Ya Basta (Det räcker nu). Det är samma personer som nu befinner sig i marginaliserade områden för att hjälpa, säger Scott Crow från CGR till Reverepress.

Stort stöd av befolkningen

CGR blir omtyckta av lokalbefolkningen eftersom deras metoder skiljer sig från andra organisationer som åker till Houston. Skattefinansierade organisationer och myndigheter på plats åker dit för att bestämma och ge order, menar CGR. De väljer istället att lyssna på invånarna och låter dem själva bestämma vad som behövs.

– När katastrofer sker lägger människor politiken åt sidan för att hjälpa varandra istället. Många av de utsatta som hjälper till är från landsbygden och Trumps väljarbas. De kanske reagerar på oss men struntar i det för att hjälpa till – i samarbete med anarkister och andra radikaler, säger Crow.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se