Kontakta oss

KULTUR

Så försöker nyhögern kapa George Orwell genom historieförfalskning

Publicerat

den

Paul Joseph Watson - Foto: Wikicommons

KULTUR Konspirationsteoretikern och högerprofilen Paul Joseph Watson gör bort sig när han försöker utmåla författaren George Orwell till en högerprofil.

Paul Joseph Watson är en konspirationsteoretiker och en del av vad han kallar ”nya högern”. Han är baserad i Storbritannien och är den ledande europén i Alex Jones infowars-nätverk. Likt Jones har han svängt långt ut på högerkanten och uttalat sitt stöd för Trump och hatet mot vänstern.

Det är ett vanligt beteende bland konspirationsteoretiker att jämföra dagens samhällsutveckling med George Orwells bok 1984. Watson går nu så långt att han påstår att Orwell skulle hata antifascister.

 

Watson som tidigare gjort sig känd för att ha bristande historiekunskap har missat att Orwell även var en övertygad kommunist. Under det spanska inbördeskriget reste han till Katalonien för att strida mot Franco. Orwell anslöt sig till det kommunistiska partiet POUM, som bedrev en beväpnad antifascistisk kamp. Orwell skrev sedan flera böcker om sina antifascistiska erfarenheter från inbördeskriget.

Målade upp skräckbild om Sverige

Watson – som är relativt okänd i Sverige – fick ett litet genomslag när han ville sponsra en resa till Sverige för alla världens ”vänsterjournalister”. Han utmålade Sverige som en av världens farligaste platser där det rådde Sharialagar.

Ingen ”vänsterjournalist” nappade på erbjudandet men altright-profilen Tim Pool accepterade erbjudandet. Pool reste sedan till bland annat Rosengård där han inte stötte på några problem. Pool fick även medverka i SVT opinion där han bekräftade att hans egen hemstad Chicago var värre utsatt än Sverige.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus