Kontakta oss

ARBETSLIV

APMT ljög om turordningslistorna

Publicerat

den

HAMNKONFLIKTEN Arbetsköparen APM Terminals i Göteborgs hamn har inte följt LAS-reglerna vid uppsägning. Nu tvingas arbetsköparen göra om processen.

APM Terminals, som driver containerhamnen i Göteborg, varslade om uppsägning för 160 anställda i juni efter en långdragen konflikt i hamnen. Nu stoppas uppsägningarna på grund av att arbetsköparen slarvat med LAS-listorna och inte följt gällande regler.

Efter förhandlingar mellan Transport och arbetsköparen slutade siffran på 140 anställda som varslades om uppsägning. Hamnarbetarförbundets avdelning, Hamnfyran som organiserar flest arbetare i containerhamnen, har inte fått delta i förhandlingar om uppsägningarna.

Hamnarbetarförbundet menade att arbetsköparen inte gick efter LAS-listan enligt reglerna – något arbetsköparen först förnekade men nu erkänner.

Hamnfyran bedömer att åtminstone 90 procent av de hittills kända uppsägningsbeskeden bygger på felaktiga beräkningsunderlag. Många medlemmar i containerterminalen har inte fått tillgodoräkna sig år, i några fall rentav decennier, av anställningstid.

 

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons