Kontakta oss

ARBETSLIV

Nu vill SD/regeringen sänka a-kassan

Publicerat

den

Foto: Tom Samuelsson

DIN PLÅNBOK A-kassan i Sverige är en av de sämsta a-kassorna i Europa, och nu vill Sverigedemokraterna och regeringen göra den ännu sämre. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson i en debattartikel på Expressen.

A-kassan är en försäkring mot arbetslöshet som alla som jobbar kan teckna. Den innebär att om man blir arbetslös så är man fortfarande garanterad någon slags ekonomisk trygghet, normalt 80 procent av ens tidigare lön eller maxtaket på drygt 25 000 kronor per månad före skatt. Nu hotas den tryggheten av Sverigedemokraterna och regeringspartierna som vill driva igenom rejäla försämringar av a-kassan.

Ska gynna företagarna på arbetarnas bekostnad

Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson är de tilltänkta reformerna till för att ”minska krånglet” för landets företagare.

På Expressens debattsida ger Johan Pehrson bland annat sken av att människor väljer att gå på a-kassa under flera år. Ett osant påstående då det normala i Sverige är 300 ersättningsdagar under en 12-månadersperiod. Efter det kan man ansöka om förlängning under vissa förutsättningar. Vilket har blivit allt svårare genom åren. Johan Pehrson beskriver även helt felaktigt a-kassan som ett slags bidrag, då den är en försäkring som arbetarna själva har betalat för.

”Det är inte hållbart att människor lever på a-kassa eller andra offentliga stöd i flera år och fastnar i utanförskap och bidragsberoende.”, skriver Johan Pehrson.

Flytta 150 mil

Arbetsmarknadsministern öppnar även upp för att människor ska tvingas flytta mer än 150 mil. Allt för att den ideologiska arbetslinjen ska fortsätta råda.

”Det är bättre att man måste pendla eller flytta, och kanske byta yrkesbana, än att leva på det offentliga år efter år. Det måste helt enkelt löna sig mer att arbeta.”, skriver han.

Sverige bland de sämsta i Europa

OECD tar regelbundet fram statistik som jämför hur mycket man kan leva på om man blir arbetslös jämfört med när man arbetar. Siffrorna talar sitt tydliga språk: Sverige är sämre än genomsnittet i Europa och sämst i Norden. I de senaste undersökningarna hamnar Sverige på plats 21 av 27.

Sverige sticker bland annat ut som det land där ersättningsnivån har sjunkit som mest de senaste tjugo åren. Trots det vill Sverigedemokraterna och regeringspartierna sänka ersättningen ännu mer.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons