Kontakta oss

UTRIKES

Argentina får världens första ”anarko”-kapitalistiska president

Publicerat

den

UTRIKES Den nya presidenten ämnar att genomföra de mest liberala ekonomiska reformerna någonsin. I övriga frågor är det frihet som dominerar förutom hos kvinnorättsfrågor där inskränkningar väntas.

Argentina har under nästan ett decennium brottats med ekonomiska problem som inleddes efter att den högerextrema Mauricio Macri blev president 2015. Macri genomförde flera nyliberala reformer inom landets ekonomi och lämnade makten med en rekordskuld efter stora lån från Internationella Valutafonden, IMF.

2019 tog den nuvarande och avgående presidenten Alberto Fernández makten. Fernández representerade det peronistiska partiet Unión por la Patria. I årets presidentval blev det Fernández ekonomiminister Sergio Massa som ställde upp som presidentkandidat.

I en andra valomgång möttes de två kandidaterna Massa och Javier Milei. Massa fick representera etablissemanget och bära skulden för landets kris medan Milei blev en Trump-inspirerad högerpopulist som krävde förändring. I söndagsnatt blev Milei Argentinas nästa president.

Världens första ”anarko”-kapitalistiska president
Milei blir unik som president då han själv beskriver sig själv som en ”anarko”-kapitalist. Milei har lovat stora liberala reformer inom ekonomin som bland annat innebär att han vill avskaffa Argetinas Riksbank och byta ut den egna valutan mot den amerikanska dollarn.

Som ”anarko”-kapitalist har han som mål att avskaffa staten. Under valrörelsen har han visat upp en motorsåg som ska representera de stora nedskärningarna han tänker göra inom den offentliga sektorn i landet. Hur avskaffandet av den argentinska staten ska genomföras är oklart men inledningsvis har Milei lovat att avskaffa 18 av regeringens nuvarande departement.

Samtidigt som Milei talar högt om frihet är den delvis frånvarande i sociala frågor. Milei anser att det folk ska få det lättare att sälja sina organ för pengar. Samtidigt vill han inskränka kvinnors frihet genom att avskaffa aborträtten.

Milei kommer tillträda presidentposten 10 december.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons