Kontakta oss

INRIKES

Drottningens brorson lyckades smita undan rättvisan

Publicerat

den

INRIKES Patrick Sommerlath höll sig undan polisen tills preskriberingstiden tog slut. Kvinnan han köpt den sexuella tjänsten av gråter i förhör när hon berättar om sitt jobb.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om drottningens brorson Patrick Sommerlath som gömt sig undan polisen i väntan på att ett brott ska preskriberas. Tidigare i veckan preskriberades fallet och Sommerlath kommer inte längre bli åtalad.

Dagarna efter att fallet preskriberades intervjuades han av Svensk Damtidning där han trots att han gömt sig från polisen påstår sig vara oskyldig. Enligt Sommerlath gömde han sig enbart för att han skulle bli dömd i folks ögon även om han blev friad.

Sommerlath hade åtalats för köp av sexuellt tjänst men kunde inte delges åtalet då polisen inte kunde hitta honom. Polisens egna dagboksblad från förundersökningen visade att det sökt honom på slottet där de misstänkte att han befann sig, tjänstemännen på Hovet har inte varit samarbetsvilliga och gett flera olika historier kring var Sommerlath befunnit sig. Polisen ville göra en husrannsakan men den avslogs av tingsrätten.

52-årige Sommerlath har bott på Drottningholms slott sedan han var 15 år gammal och är uppväxt med kungafamiljen. Åtalet väcktes samma vecka som fallet skulle preskriberas och en av anledningarna till att åtalet sköts upp var att advokaten Alparslan Tügel inkom med erinringar som sköt upp processen.

Gråter i förhör
Det var i slutet av 2021 som polisen slog till mot en thaimassagesalong på Östermalm. Polisen misstänkte att salongen i sjävla verket var en bordell vilket visade sig stämma. I april tidigare i år dömdes en 68-årig thailändsk man för koppleri, han ska ha drivit salongen åt en kvinnlig ägare i Thailand.

I förhör bekräftar kvinnorna att deras kunder huvudsakligen sökte sexuella tjänster. I polisens förundersökning framgår det att en dag hade salongen 24 besökande kunder varav 23 av dom köpte sexuella tjänster. Flera av kvinnorna har arbetat olagligt på turistvisum.

Kvinnan som Sommerlath hade köpt sex av hade nyligen anlänt till Sverige efter att ha träffat en svensk man. Hon hade aldrig arbetat som massös utan hade enbart arbetat på gummiplantage i Thailand. Hon bekräftar att hon inte vet hur man masserar utan hon utförde huvudsakligen sexuella tjänster. När hon beskriver sitt arbete på salongen i förhöret börjar hon gråta när hon beskriver hur jobbiga kunder försöker antasta henne.

Beviset mot Sommerlath är att han har dubbelswishat salongen. Först har han betalat 400kr för en massage och sedan har han swishat ytterligare 1000kr. Enligt förhören med massörerna så är det så köp av sexuella tjänster går till. Sommerlath påstår istället att han köpt varor på salongen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se