Kontakta oss

INRIKES

Asylsökande avled efter Kriminalvårdens våld – två misstänkta

Publicerat

den

INRIKES | Asylsökande dog efter polisen och kriminalvårdens våld. Det var den 17 mars som mannen skulle utvisas från Sverige. När han hämtades från Migrationsverkets förvar i Märsta eskorterades han av fem personer. Tre av dem var så kallade utrikestransportörer från Kriminalvårdens transporttjänst, en inrikestransportör som körde bilen till Arlanda samt en polisman. De två personerna som är misstänkta är inte frihetsberövade och kommer att förhöras inom kort, uppger åklagaren.

När mannen sattes på planet motsade han sig utvisningen och vägrade sätta sig ner. Mannen försågs med ett midjefängsel, ett bälte där ett handfängsel är fäst.

Polisen och personalen från Kriminalvården försökte få mannen som skulle utvisas att sitta ner och tvångsanvändning förekom. Tvångsanvändning menas att 5 personer med våld försökte tvinga en man med kraftig ångest över situationen att sitta ner. I samband med att personalen försökte tvinga mannen att sätta sig ner förlorade han medvetandet. Kriminalvårdens personal bar då ut mannen ur planet och förde honom till Karolinska sjukhuset.

Mannen dödförklarades på sjukhuset när de kom fram. Obduktionsrapporten väntas vara klar till hösten som ger mer klarhet i dödsorsaken och om våldet han utsattes för vart hans död.

Redaktionen
Redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons