Kontakta oss

INRIKES

Svenska pensionären Margret efter rasistattacken: ”varför ska man vara elak?”

Publicerat

den

skelle

SKELLEFTEÅ | Den 10 maj kunde vi rapportera om hur rasistiska så kallade ”antitiggare” hade attackerat en kvinnlig pensionärs husvagn. Aktuellt Fokus har talat med offret, Margret Vidmark, en nybliven pensionär som har fått nog av att pensionärer och tiggare ställs mot varandra.

Det är en upprörd person vi talar med. Något annat vore konstigt. Hennes glädje här i livet, den älskade husvagnen har precis blivit vandaliserad av rasister, så kallade ”antitiggare”. Margrets Vidmarks husvagn stod på sonen, Jörgens Vidmarks tomt. Det är det billigaste alternativet för Margret när det är vinter och man inte kan bo campingen. Det är då hon normalt sätt brukar ställa den i ordning och fixa det som fixas bör inför den stundande campingsäsongen.

När hon fick höra vad som hade hänt befann hon sig i Stockholm. Hennes son, Jörgen hörde av sig och kunde skicka en bild på den rasistiska vandaliseringen till henne. När hon såg de stora svarta bokstäverna som bildade orden, ”ÅK HEM” förstod hon att det var rasister som hade varit på husvagnen. På tomten bor en 22-årig hemlös EU-migrant i ytterligare en husvagn. Under vintern då nöden för Norrlands hemlösa var som värst lät Jörgen Vidmark fler hemlösa bo på tomten. Allt som allt närmare 30 personer av varierande härkomst.

Inte norrländskt att avfärda människor i nöd

Till Aktuellt Fokus säger Jörgen Vidmark att beslutet att låta människor få ställa sina vagnar på hans tomt handlade om medmänsklighet och solidaritet. ”Man kan ju inte bara titta på när människor far illa. Såna är vi inte i Norrland”.

När vi talar med Margret Vidmark berättar hon hur länge hon hade sparat till husvagnen och hur stolt hon var över att äntligen kunna få njuta av livet som pensionär.

– Jag såg så himla mycket fram emot att bli pensionär och kunna få njuta av husvagnen och allt som hör den till, men nu har det lagts en sorli över det hela, svarar Margret när vi frågar hur hon har tacklat händelsen.

Är du rädd?

– Jag tycker att det är obehagligt. Men jag är mer bekymrad över den 22-åriga kvinna som bor i husvagnen bredvid min. Med största sannolikhet var vandaliseringen riktad mot henne och inte mot mig personligen. Stackarn är jätterädd och orolig.

Under dagarna har Margret Vidmark fått ringa försäkringsbolaget och höra hur de skulle gå till väga. Både mor och son har även fått lägga ner arbete på att försöka gnugga bort färgen.

Vad har du att säga till de skyldiga?

– Sparka inte på de som ligger. Man behöver inte ens gilla de här människorna, man behöver inte ens ge pengar till den som tigger, det är upp till var och en. Men man ska inte spotta på dem. Varför ska man vara elak?

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se