Kontakta oss

INRIKES

Bokningskaos med nytt journalsystem i sjukvården

Publicerat

den

vardkaoset-1
VÅRDKAOSET| Sedan i fjol har samtliga vårdcentraler i Västmanland infört ett nytt journalsystem. Men patienterna har klagat på att det är svårt att boka tider med det nya systemet.

Det är både primärvården och privata aktörer som har bytt till det nya systemet. I vissa fall har vårdcentraler hållt stängt under ett dygn för att uppdatera systemet. Sedan i fjol har ett 20-tal anmälningar kommit som rör tillgängligheten på läkartider, telefontider och bristande framförhållning vid tidbokning.

– Tillgängligheten har sjunkit något sedan vi började inkörsprocessen. Övergången har drabbat våra klienter, vilket är olyckligt men oundvikligt i den här typen av situation. Alla arbetar för att bytet ska bli så smidigt som möjligt, säger Lena Agnebjer, familjeläkare och verksamhetschef på Prima, till Vestmanlands Läns Tidning.

Även om Agnebjer försäkrar att problemen beror på att systemen inte är igång för fullt går det inte att komma ifrån misstanken vilka som kommer att drabbas. Främst är det pensionärer som kanske har svårt att hantera tekniska strul. Likväl kommer det att drabba personer som inte har flexibla arbetstider eller akut behov av hjälp.

Det nya journalsystemet fortsätter att krångla trots att det har varit igång i snart ett år. När det trots allt är en pressad vård och en pressad situation för både personal och patienter i nuläge är det anmärkningsvärt att man väljer att spä på situationen som den är.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons