Kontakta oss

UTRIKES

Brasilien gömmer kyrkans konservativa homohat under OS

Publicerat

den

BRASILIEN| Just nu pågår OS i Brasilien. För många är Brasilien glittrig karneval, lättklädd samba, glädje och tolerant frigjordhet. Samtidigt ökar våldet mot homosexuella i landet. Brasilien är ett av världens farligaste platser för hbtq-personer.

Brasilien är fyllt av motsägelser. Det finns å ena sidan det rosafärgade Brasilien, med den största hbtq-rörelsen i Sydamerika och den största Pride-paraden. Å andra sidan finns mordens blodröda Brasilien. Nästan varje dag mördas en homosexuell eller transperson i Brasilien, enligt Grupo gay da Bahia, systerorganisation till svenska RFSL. Siffrorna styrks av en FN-rapport från i fjol.

Kyrkan, homohatet och konservatismen
Frikyrkliga och katolska krafter har vunnit allt mer makt i parlamentet och inte sällan motsätter de sig ökat skydd för hbtq-personer. Den bombastiske pastorn Marco Feliciano har gjort sig ökänd för sina uttalanden och bland annat sagt att aids är ”gaycancer”. Den högerkonservative parlamentsledamoten Jair Bolsonaro har i en intervju med Playboy uppgett att han hellre ser sin son död, än homosexuell.

Våldet i det brasilianska klassamhället ökar överlag. Många brassar tvingas att bo i favela, fattiga arbetarklassområden med kåkstäder. I Brasilien lever majoriteten i extrem fattigdom medan en liten rik elit lever i överflöd och kriminaliteten flödar i arbetarklassområderna. Många försöker roffa åt sig smulorna de kan för att få mat på bordet och alternativen är få så många väljer olika kriminella gängen i fattighetskvarteren man bor i som en säkerhetgaranti. I den ökande våldsspiralen i klassamhället ökar också våldet mot hbtq-personer i Brasilien.

Högern kuppade till sig makt – katastrof för de fattiga och hbtq-personer
Högerkrafter i Brasiliens parlament, nationalkongressen, vill ställa den folkvalde presidenten Dilma Rousseff inför riksrätt beskylld för att ha brustit i hanteringen av landets budget. I praktiken handlar det om en “politisk rättegång” för att avsätta Dilma Rousseff och ta över makten.

De ledande i den parlamentariska statskuppen som vill ta över makten är högerpartiet PMDB:s ledare, vicepresidenten Michel Temer och underhusets talman Eduardo Cunha. Båda riskerar själva att åtalas för korruption och penningtvätt. Vilket presidenten Rousseff inte är anklagad för.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se