Kontakta oss

UTRIKES

Läckta dokument avslöjar helvetet i Australiens flyktingläger

Publicerat

den

AUSTRALIEN| Tusentals dokument har läckt som blottar Australiens vidriga asylpolitik. Bland annat vittnar de om barn på flyktingläger som misshandlas och utnyttjas sexuellt av vakterna.

Över 2 000 läcka dokument från Australiens hårt kritiserade flyktingläger i öriket Nauru vittnar om övergrepp och missförhållanden.Tidningen The Guardian har publicerat databasen med rapporterna där över hälften handlar om barn. Incidentrapporterna har skrivits av anställda i lägren. Det finns exempel på vakter som anklagas för att slå barnen och traumatiserade barn som skadar sig själva och som utnyttjas sexuellt.

Enligt en rapport från 2014 ska en flicka ha sytt ihop sina läppar, vilket en vakt som såg henne ska ha skrattat åt. I en annan från samma år ska en tioårig flicka klätt av sig och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes vagina. En vakt ska ha erbjudit en ung flicka att få ta en fyraminutersdusch i stället för två minuter, i utbyte mot att han skulle få titta på en pojke eller flicka som duschade.

”Denna läcka har blottlagt ett system som rutinmässigt dysfunktionellt och grymt som på samma gång är svindlande i sin omfattning och ytterst graverande för de australiska myndigheterna som så hårt försökte behålla en slöja av hemlighetsmakeri”, kommenterar människorättsorganisationen Amnesty International.

I helveteslägret på Nuru
Sedan 2013 har Australien skickat flyktingar som anländer till landet med båt till lägret i Nauru. I lägret på Nauru fanns cirka 500 asylsökande och 500 flyktingar i november 2015. Australien har flyktingläger på önationerna Manus och ett i Papua Nya Guinea. Genomsnittstiden som en flykting hålls i förvar i lägret är 445 dagar i väntan på att deras asylansökan ska bli färdig. Vissa flyktingar har befunnit sig i lägren i mer än tre år.

Utländska journalister är inte välkomna på ön för att inte ska avslöjas hur illa asylsökande behandlas av Australien. Beviljas asylen släpps flyktingarna ändå inte in i Australien utan får bosätta sig i Nauru eller Papua Nya Guinea. Papua Nya Guineas regering har tröttnat på Australien och fattade tidigare i år beslut om att stänga lägret på Manus.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons