Kontakta oss

INRIKES

Centerpartistiska kommunalråd anmäld – förstört ett kulturarv från medeltiden

Publicerat

den

VÄNESBORG| Centerpartistiska kommunalråd i Vänersborg har polisanmälts av Länsstyrelsen för att förstört ett kulturarv från medeltiden.

Det centerpartistiska kommunalrådet Bo Carlsson i Vänersborg har polisanmälts av länsstyrelsen för brott mot kulturmiljölagen, skriver GT. Orsaken är att Carlsson med en grävmaskin ska ha förstört 120 kvadratmeter av en tomt med anor från medeltiden. Platsen ligger i utkanten av kommunalrådets ägor och länsstyrelsen beskriver skadorna som ”oåterkalleliga”. Carlsson kallar händelsen ”en storm i ett vattenglas” och håller inte med om platsens historiska betydelse.

Visste om kulturarvet – grävde ändå
Fornlämningen är en bytomt med rester från ett hus, en källare och annat som staten bedömt som en del av vårt skyddsvärda kulturarv.

– Det är en fornlämning som har varit känt sedan länge, det rör sig om bebyggelse som funnits sedan medeltiden fram till 1800-talet, säger Niklas Ytterberg, ansvarig handläggare på länsstyrelsen till GP.

Enligt en tjänsteanteckning från länsstyrelsens besök hos politikern ska Bo Carlsson ha medgett att han kände till att det fanns en fornlämning på platsen och även att hans pappa för många år sedan sagt att där funnits en gammal ryggåsstuga. Och skälet för att gräva och schakta bort jordmassor skulle, enligt tjänsteanteckningen, ha varit att undersöka om det verkligen fanns någon fornlämning på platsen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons