Kontakta oss

INRIKES

Aktuellt Fokus avslöjar – Transsexuella Madeleine Delbom mördades av nazister

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET |  Natten mellan den 17:e och 18:e juni mördas 61-åriga Madeleine Delbom. Inklämd i baksätet på en bil är hon på väg hem från en grillfest tillsammans med 7 vänner när hon plötsligt får en snara runt halsen, stryps, och dras ut på marken där hon knivhuggs till döds. Aktuellt Fokus kan avslöja att 6 av de 11 nu åtalade deltagit på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens 1:a maj-demonstration i år som genomfördes i Borlänge. Rättegången mot de 11 pågår just nu i Falu tingsrätt.

Madeleines umgängeskrets var en brokig skara människor. Den yngsta var 20 och den äldsta 46 år. Deras vardag kantades av alkohol- och drogmissbruk och varje dag var en ständig jakt på pengar. Madeleine hade under flera månader varit inneboende hos två av de åtalade och under en längre period lånat dem pengar. Hon har noggrant dokumenterat lånen i en anteckningsbok, där det går att läsa att de åtalade lånat till bland annat öl, mat, snus och bensin. Åklagaren hävdar att Madeleine mördades för att de åtalade skulle slippa betala tillbaka de tiotusentals kronor de lånat av henne. Av den anledningen ska de ha lurat ut Madeleine på den grillfest där de tillsammans avnjutit hennes sista måltid i livet.

Planerat att mörda henne tillsammans

I offrets kamera och i de åtalades mobiltelefoner finns bilder från kvällen. På ett av fotona står Madeleine iklädd sin vita skinnjacka, klänning och glittrande strumpbyxor framför sjön vid den grillplats där de först planerat att dränka henne. Detta är det sista fotot av henne i livet. En av de åtalade erkänner i förhör att hon varit delaktig i mordet och beskriver hur de tillsammans dödat Madeleine i bilen.

Enligt förhör med en av de åtalade sjunger de med i musiken samtidigt som Madeleine stryps av snaran. I baksätet hjälps den 20-åriga kvinnan och en 24-årig medåtalad man åt att hålla fast Madeleine så hon inte kan göra motstånd. Den åtalade kvinnan rättar till snaran som först hamnar i ansiktet på Madeleine, och ser till att den hamnar på plats över halsen. Sedan stannar bilen och en av männen som suttit i bakluckan och strypt Madeleine får hjälp att dra ut henne på marken där han senare knivhugger henne flera gånger i ansikte och bål. Han avslutar sedan med att skära halsen av henne. De klär in sin mördade vän i sopsäckar och kastar ner henne i ett vattenfyllt gruvhål.

En av vännerna som lämnat grillfesten tidigare smsar och frågar om ”det är klart” och om ”det gick fort”. Efter att ha tagit ut 8000 kronor och ätit kvällsmat på Mc Donalds samt lagt beslag på offrets kamera och mobiltelefon är de åtalade fortfarande inte nöjda. Under dagarna efter mordet beger de sig till Madeleines lägenhet där de hämtar saker de tycker kan vara bra att ha. De får bland annat med sig en bankdosa, en handdammsugare och en locktång. Under de två dagarna efter mordet spenderar de åtalade 20 000 kronor från Madeleines konto.

En vecka innan de golade ner varandra

Trots att de åtalade tidigare var överens om att ”golare har inga polare” tar det inte lång tid innan längtan efter att få skryta på krogen om mordet blir för stor. Rykten börjar spridas i Borlänge och efter drygt en vecka tas de första personerna in på förhör. Förhöret har pågått i lite mer än en timme när den 20-åriga kvinnan ber att få berätta sanningen.

De åtalades teknikkunskaper lyser med sin frånvaro genom hela förundersökningen. Datatömningen visar att en av de åtalade samma dag som mordet sökt på Youtube efter ”Det perfekta mordet” och ”Hur gör man det perfekta mordet?”. En annan åtalad har med hjälp av en app i telefonen spelat in och sparat alla samtal där mordet planerats och senare diskuterats och utvärderats. Det pågår även flitigt sms:ande mellan de åtalade efter mordet där flyktplaner och eventuella påföljder avhandlas. Den 20-åriga kvinnans sista ord i telefonen innan hon hämtas av polisen sparas. ”Jaja, jag har allting upplagt i huvudet så det är lugnt”.

Deltog på nazistdemonstration i våras

Under förundersökningen framkommer också att flera av de åtalade sympatiserar med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och att de slöt upp för att demonstrera mot storfinans och folkförräderi i Borlänge den 1:a maj. Nordiska motståndsrörelsens syn på transsexuella är negativ och organisationen har öppet uppmanat till våld mot lhbtq-personer. Nordiska motståndsrörelsen ser sig själva som den sista utposten i kampen mot ”böglobbyn”. Aktuellt fokus kan avslöja att 6 av de 11 åtalade dokumenterats som deltagare på NMR:s demonstration i Borlänge.

 

20-åring kvinna
20-åringen är åtalad för mord samt grov stöld och två fall av bedrägeri. Satt på offrets högra sida i bilen under strypningen och höll fast offret. Skriver i sms att hon är på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens 1-Maj demonstration i Borlänge för att hon är ”stolt svensk”.

46-åring man
46-åringen är åtalad för mord, alternativt i andra hand medhjälp till mord samt häleri. Han är sammanboende och är i relation med den medåtalade 33-åriga kvinnan. 46-åringen inhandlade rep och plastsäckar samma dag som mordet ägde rum.

24-åring man
24-åringen är åtalad för mord samt grov stöld och två fall av bedrägeri. Han väntar barn med den medåtalade 21-åriga kvinnan. 24-åringen satt på offrets vänstra sida i bilen och höll fast henne under strypningen.

20-åring man
20-åringen är åtalad för mord och bedrägeri. Han har under mordtillfället suttit i bakluckan och därifrån strypt offret med hjälp av ett rep.

26-åring man
26-åringen är åtalad för mord och bedrägeri. Han sitter under mordtillfället i bakluckan tillsammans med 20-åringen och stryper offret. 26-åringen knivhugger sedan samt skär halsen av offret, enligt de andra medåtalade.

29-årig kvinna
Uppges ha varit på demon men finns ej på bild. I ett förhör uppger deras vän att hon varit med honom på demonstrationen och att han under demonstrationen uppgett att han velat ”mörda, eller att de skulle dra åt helvete”.

21-åring kvinna
21-åringen är åtalad för medhjälp till mord, grov stöld och bedrägeri. Hon satt vid mordtillfället i knäet på sin partner på vänster sida om offret och försvårade därigenom för offret att frigöra sig. Hon är gravid med den medåtalade 24-åringen. Det är i nuläget oklart om de fortfarande är ett par, då han hade sex med en annan medåtalad under sista tiden i frihet.

30-åring kvinna
30-åringen är åtalad för medhjälp till mord, alternativt i andra hand underlåtenhet att avslöja mord samt häleri. Hon sms:ade på vägen till grillfesten ”vi har henne i bilen, jippie, blod, kram”. Hon sms:ade de mordåtalade efter mordet och frågade hur det gått och om det gick snabbt. Hon ska också ha tjatat om att få överta offrets mobil – vilket hon senare också fick. Vid mordtillfället var hon i ett förhållande med medåtalade 37-åringen.

37-åring man
37-åringen är åtalad för häleri, bedrägeri, egenmäktigt förfarande samt underlåtenhet att avslöja mord. Vid mordtillfället var han tillsammans med den åtalade 30-åriga kvinnan. Han syns på bilder från demonstrationen och en medåtalad kallar honom ”mini-nassen du vet” i ett samtal med en vän.

45-åring man
45-åringen är åtalad för grov stöld, bedrägeri och mord, alternativt medhjälp till mord. Han agerade chaufför under mordtillfället.


29-åring kvinna

29-åringen är åtalad för underlåtenhet att avslöja brott. Vid mordtillfället i en relation med medåtalade 26-åringen.

33-åring kvinna
Den 33-åriga kvinnan är åtalad för underlåtenhet att avslöja brott

mordarna2-1

mordarna3-1

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se