Kontakta oss

UTRIKES

CGT utökar strejken i Frankrike – facket har fått nog

Publicerat

den

STREJK
FRANKRIKE| Facket har fått nog av Francois Hollande och Socialdemokraternas attacker på arbetarnas anställningstrygghet. Strejken i Frankrike utökas och CGT har varslat om en dygnslåg strejk på landets kärnkraftsverk. Strejker pågår redan på flera raffinaderier vilket har lett till brist på bensin i delar av landet.

Facket CGT har utökat strejken som protest mot regeringspartiet, Socialdemokraternas attack på arbetares anställningstrygghet i landet med en ny lag som ger arbetsköparna full makt på jobbet. Den franska fackföreningen CGT har varslat om en dygnslång strejk på kärnkraftverket i Nogent-sur-Seine. Strejken inleds klockan 21 i kväll och är en upptrappning i konflikten med regeringen som vill ändra på arbetsmarknadslagarna.

– Arbetare på andra kärnkraftverk ska under dagen besluta om strejken ska utvidgas, uppger Laurent Langlard, talesman för CGT.

Strejker pågår redan på flera raffinaderier vilket har lett till brist på bensin i delar av landet. Oljeindustrins samarbetsorganisation uppger att Frankrike har använt landets strategiska bränslereserv under två dagar för att täcka behoven under strejken på raffinaderierna. Det är första gången sedan 2010 reserverna används.

Polisen använde tidigt på onsdagen vattenkanoner för att driva bort ungefär 80 fackföreningsmedlemmar som hade satt bränsledepån i Douchy-les-Mines i norra Frankrike i blockad.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se