Kontakta oss

INRIKES

Här delar SD-företrädaren ut rasideologisk fascistpropaganda på ”Folkets demonstration”

Publicerat

den

ninadrakforsnyatider
STOCKHOLM| På bilden syns SD-företrädaren Nina Drakfors med rasideologisk propaganda från den neofascistiska tidningen Nya Tider. En tidning som tidigare har orsakat uteslutningar inom hennes parti.

Sverigedemokraterna har tidigare skapat uteslutningsärenden mot SD-medlemmar som har skrivit i den rasideologiska tidningen. Bland annat på grund av de nära kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.

När Sverigedemokraternas partistyrelse gav sin syn på Nya Tider hette det att SD inte vill förknippas med tidningen ifråga. På SD-Kurirens hemsida den 30 januari 2014 kunde man bland annat läsa hur partistyrelsen resonerade när partiet uteslöt den så kallade SD-prästen Axel W Karlsson på grund av dennes kopplingar till den neofascistiska tidningen.

”Den första av dessa två är Axel W Karlsson, präst och ersättare i kyrkofullmäktige. Till grund för denna uteslutning ligger bland annat att Karlsson agerat skribent åt både Nya Tider och Nationell Idag. Den senare är Nationaldemokraternas tidning. Den förra är skapad av en tidigare redaktion för samma tidning. Bägge tidningar står således på en annan värdegrund än Sverigedemokraterna. Detta i sig är visserligen inte ovanligt, det gör större delen av all media, men de artiklar som skrivits har författats på eget bevåg och ingen kommunikation har skett med partiet, trots flertalet påpekanden om att det rör sig om tidskrifter vars ideologiska grunder partiet inte vill eller bör förknippas med. Karlsson har dessutom aktivt kampanjat för Nya Tider, och bland annat delat ut den på partiets landsdagar samt uppmanat personer att teckna en prenumeration. Idag kan vi på hans facebookprofil läsa att han anser tidningen vara ”SD-vänlig” och lyfter fram att den är ”oberoende av partier och organisationer”. En tidning behöver dock inte vara beroende av någon specifik organisation för att ha en värdegrund som bör vägas in vid rekommendationer.”

Under söndagens ”Folkets demonstration” delades den rasideologiska propagandan ut av tidningens sympatisörer. En av de som delade ut propagandan var SD-politikern Nina Drakfors som även var talare under demonstrationen. Under Drakfors tal förnekade hon att ”Folkets demonstration” bär rasideologiska och fascistiska kopplingar

– Nu skulle jag vilja att ni ser er om, tittar på personen bredvid er. Ser ni någon nazist, rasist eller fascist? Jag ser vanliga hederliga mammor, pappor, farföräldrar, morföräldrar, arbetskamrater, släktingar och vänner som vägrar låta sig tystas. Det är vad jag ser sade Nina Drakfors från scenen.

Fakta Nya Tider

Nya Tider är en svensk veckotidning som drivs av före detta ledande företrädare i Nationaldemokraterna. När Nya Tider grundades skedde det efter en maktkamp mellan Nationaldemokraterna och redaktionen på den dåtida veckotidningen Nationell Idag. Redaktionen med Vavra Suk i spetsen lämnade Nationell Idag och Nationaldemokraterna och grundade Nya Tider istället.

Under Nya Tiders uppbyggnadsfas backades tidningen upp av flera organiserade högerradikaler. Bland de mest kända återfinns bland annat nazistiska Svenska Motståndsrörelsen och den numera nedlagda nazistinfluerade organisationen Förbundet Nationell Ungdom.

Tidningens innehåll varierar och innehåller alltifrån objektiva kultur- och samhällsreportage till rena konspirationsteorier och rasideologi. Nya Tider har vid flera tillfällen spridit antijudiska myter och har kritiserats av bland annat Svenska Kommuniteten Mot Antisemitism.

ninadrakforsnyatider2

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se