Kontakta oss

EKONOMI

Chockartad lönehöjning för sjukhusdirektören på Karolinska

Publicerat

den

Foto: Holger Ellgaard

EKONOMI Karolinska universitetssjukhusets direktör Björn Zoëga har fått en löneökning på 12% under pandemin.

När Björn Zoëga tillträdde sin tjänst som sjukhusdirektör 2019 hade han en månadslön 234 000kr i månaden. 1 oktober förra året fick han en löneökning med 12% och har nu en lön på 270 600, rapporterar Dagens Nyheter.

Både lönen och höjningen är långt högre än vad andra sjukhusdirektörer och chefer fått. Till exempel fick Södersjukhusets vd Mikael Runsiö en lönehöjning med 4,4 procent till 191 600kr. Zoëgas lön ligger långt över statsministern Magdalena Andersson som har en månadslön på 180 000kr.

Regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp (bakgrund i Folkpartiet) rättfärdigar Zoëgas lönekning med påståenden om att han vänt på ett stort underskott, ökat antalet vårdplatser och minskat köerna till cancervården.

Låga löneökningar får vårdpersonal
Många vårdarbetare är kritiska till löneökningen. Löneökningarna för läkarna i Stockholm var på lite mer än 2%. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening tycker inte att vårdarbetarna har belönats för sitt slit under pandemin och är kritisk.

– Tolv procent är väldigt mycket. Att Karolinska vänt underskottet hänger ihop med att man strypt flödet av akuta patienter som de andra sjukhusen inte kompenseras för. I ett läge då alla har slitit hårt är det bra att vara försiktig med sådana här lönelyft, säger Johan Styrud till DN.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se