Kontakta oss

INRIKES

Gängkriminella åtalas för kvinnomord i Luleå

Publicerat

den

Luleå Tingsrätt Foto: Portunes

INRIKES Åklagare har väckt åtal vid Luleå tingsrätt för mord på en kvinna den 30 juli i fjol. En 20-årig man med kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm har åtalats för mordet, tre andra män för medhjälp till mord och en kvinna för bland annat penningtvätt. Samtliga åtalade förnekar all delaktighet i brott.

Bevisningen består till största del av vittnesuppgifter och kartläggning av telefontrafik. Fallet är också ovanligt då en kvinna blivit mördad. Det händer i stort sett aldrig i samband med gängrelaterat våld.

En 20-årig man, Bahnan Mohammed Yusuf som är skriven i Borlänge men med med kopplingar till det kriminella gänget Filterlösa grabbar (FLG) är åtalad för mord och olaga hot i ett annat sammanhang. Åklagaren anser att han var den som avlossade skotten mot den unga kvinnan.

En 19-årig man med Hells Angels-kopplingar som är skriven i Gällivare vid namn Ziad Kohzad och en 32-åring från Luleå som heter Simon Vestermark är åtalade för medhjälp till mord. De ska hjälpt Yusuf med att undanröja bevis, bland annat genom att försöka gömma vapen som använts och bränna upp en flyktbil. Ziad Kohzad uppges i media vara Hells Angels supporter.

Ali Sabriye, en 33-åring från Stockholm, misstänks för att ha hjälpt den misstänkte mördaren att kontakta mordoffret och styrt upp mötet. Detta bland annat genom att ha anlitat 32-åringen som chaufför. Han är ursprungligen från Stockholm och har bott i Luleå i många år. Dessutom är han tillsammans med Sara Yngman åtalad för att ha rånade den mördade kvinnan, Frida Landin.

Sabriye är också åtalad för narkotikabrott. Yngman är för sin del åtalad för penningtvätt. Detta för att ha lånat ut sitt bankkonto till andra personer. Totalt handlar det om cirka 750 000 kronor.

Enligt Expressen skedde mordet på grund av osämja kring ett antal bilfälgar. Uppgifter som värderas som osannolika enligt människor med insyn i fallet.

Anders Svensson
at.svensson@gmail.com