Kontakta oss

INRIKES

Clownhysteri hotar granskningen av svenska makthavare

Publicerat

den

clown
GAMMELMEDIA| Mediers rapportering kring clowner har den senaste tiden nått absurda nivåer. Ibland är det osäkert om det bara rör sig om rykten på sociala medier eller faktiska händelser. Nu kritiseras gammelmedia för att inte kolla upp fakta kring hysterin.

Enligt mediesajten Resumé har det den senaste veckan skrivits mer om clowner än det har om statsminister Stefan Löfven. Sökning på ordet clown i mediedatabasen Retriever får 2390 träffar medan en sökning på Stefan Löfven får 1932 träffar.

Hysterin kring clowner som antingen setts av vanligt folk eller påstås ha utfört attacker under kvällstid runtom i landet har gett flera negativa gensvar. Bland annat har en del krogar valt att helt enkelt förbjuda clowndräkter under Halloween.

Som Resumé skriver har det nu riktats kritik gentemot gammelmedias hysteri kring clownerna. De tillfrågar frilansjournalisten Jack Werner som i ett blogginlägg kritiserar mediers bristande granskning. Enligt Werner har ett rykte börjat cirkulera om en organiserad organisation av clowner som ska utföra en större attack under Halloweenhelgen.

Werner hänvisar till Metros Viralgranskaren som tidigare visat att ryktet är taget från USA. Enligt den amerikanska granskningssidan Snopes.com är ryktena om organiserade clowner helt och hållet falskt.

Jack Werner är kritisk till gammelmediernas rapportering eftersom den saknar alla former av källkritik.

– Det här är det sämsta exemplet på när medierna åker bak på en snackis i sociala medier. Jag blir provocerad. Det de gör är att spä på en oro, men också en misstro gentemot traditionella medier. Sedan måste man understryka att det här i första hand är ett fenomen på sociala medier. Det är här den största spridningen sker. Efterhand har de traditionella medierna hakat på, säger han till Resumé.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltdokus.se