Kontakta oss

INRIKES

Dansk radio: ”Rysk tv ville betala unga för upplopp i Rinkeby”

Publicerat

den

RINKEBY| Den danska radiokanalen Radio24syv uppger att ryskt tv-team ska ha erbjudit ungdomar i Rinkeby pengar för att skapa upplopp. Enligt radiokanalen ska ungdomarna blivit erbjudna 400 kronor var för att sprida oroligheter i orten.

“De kom fram till oss och sa till oss, att de ville se någon action. De ville ge oss 400 sven­ske kro­ner var” säger en anonym person som den danska radiokanalen känner till identiteten på.

Enligt personen som Radio24syv kallar för Mohammed tog två män kontakt med ungdomarna. Männen ska ha presenterat sig som ryska journalister men Mohammed vet inte vilken tv-kanal de kom från.

”Medan vi talade med dem kom polisen fram till oss. Vi ville inte göra något av det. Men när polisen kom, sade de ryska journalisterna att det var vi som hade sagt att vi skulle ge dem action för 400 kronor var”, säger Mohammed till Radio24syv. Radio24syv är en dansk public service-kanal. Under de så kallade Husbykravallerna 2013 påstod bland annat Joakim Lamotte att tidningarna Expressen och Aftonbladet ska ha erbjudit ungdomar pengar i utbyte mot bilbränder och upplopp.

Källa: Radio24syv.

Kim Fredriksson – Foto: Nyheter Idag
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se