Kontakta oss

INRIKES

Svenskfientliga klistermärken sprids i Stockholm

Publicerat

den

STOCKHOLM| Flera svenskfientliga klistermärken har börjat spridas på Stockholms gator och torg. Avsändarna bakom de svenskfientliga budskapen tros tillhöra den finska nationalistiska ytterhögern. Aktuellt Fokus har talat med den finska grävande reportern Marko Hietikko som säger att hatet finlandssvenskar har blivit mer tillåtet sedan nationalistiska Sannfinländarna började växa.

Klistermärkena har spridits i centrala Stockholm men även förorter har drabbats. Bilden som Aktuellt Fokus har kommit över är tagen i Flemingsberg söder om Stockholm. Aktuellt Fokus har talat med den grävande reportern Marko Hietikko på Svenska Yle. Svenska Yle är den svenskspråkiga delen av Yle-nätverket som utgör Finlands public service. Enligt Hietikko är budskapen på klistermärkerna typiska för de han väljer att kalla för ”svenskhatare”. När vi ber honom förklara hur det organiserade svenskhatet ser ut inom den finska ytterhögern säger han att hatet återfinns ända upp till riksdagen.

– Inom Nordiska Motståndsrörelsen, som är den starkaste, mest organiserade och mest militanta rörelsen finns det ingen svenskfientlighet. De är ju en del av en i princip svenskledd organisation. Däremot finns det ett starkt motstånd mot den svenskspråkiga minoriteten finlandssvenskar, bland såväl populister ända upp i riksdagen som bland gatans nationalister. Däremot är inställningen till rikssvenskar betydligt mer neutral.

Vad skulle du vilja säga om budskapet på klistermärket?
– Det är ju ett ganska typiskt exempel på retoriken bland ”svenskhatarna” inom språkmajoriteten. Svenskan framställs som ”den gamla kolonialmakten” Sveriges språk, finlandssvenskarna framställs som en privilegierad överklass, språkmajoriteten som en förtryckt grupp. Och jag blir bara så trött, för det saknar verklighetsförankring och är fruktansvärt historielöst.

Du säger saknar verklighetsförankring. Hur ser verkligheten ut enligt din mening?
– Finlandssvenskarna är som grupp ingen överklass. Det finns finlandssvensk överklass, men det betyder inte att alla är det. Och språkmajoriteten blir inte en förtryckt och utsatt grupp av att de har obligatorisk undervisning i landets andra nationalspråk i grundskolan.

Marko Hietikko tar även upp ytterhögerns motstånd mot den obligatoriska skolsvenskan.
– Till exempel, Sannfinländarnas ungdomsförbund har länge fört en kampanj mot den obligatoriska skolsvenskan.

Det är de visserligen inte ensamma om. Inställningen till obligatorisk skolsvenska varierar inom språkmajoriteten, från välvilligt ointresse till direkt avsky och motstånd. Många finlandssvenskar vittnar om hot, trakasserier och rasism.

När vi frågar om hur han upplever att aversionen mot finlandssvenskar har utvecklats de senaste åren svarar Marko att hatet har blivit mer tillåtet sedan Sannfinländarna började växa.
– Aversionen har blivit mera rumsren. Samma attityder har funnits länge. På 30- och 40-talen förekom det gatuslagsmål mellan språkgrupperna, men i och med Sannfinländarnas uppgång har det blivit tillåtet att uttala de här hätska åsikterna öppet och offentligt. Detta begränsar sig i och för sig inte till finlandssvenskarna, hatet har generellt blivit mera tillåtet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se