Kontakta oss

KULTUR

Därför skyddar SVT våldtäktsmannen Jean-Claude Arnault

Publicerat

den

INRIKES För två dagar sedan kom domen mot den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. I princip samtliga medier i landet har namngett den nu dömda våldtäktsmännen vid namn. Men några som har låtit är SVT som menar att den kända kulturmannen inte är en offentlig person.

För några dagar sedan kom domen. Jean-Claude Arnault döms för våldtäkt till två års fängelse. I samband med att den stora nyheten damp ner valde Sveriges Televsion att skydda den dömda våldtäktsmannen genom att inte namnge honom. Något SVT skulle visa sig vara rätt ensamma om. När SVT:s ansvariga utgivare, Charlotta Friborg varför varför SVT skyddar Arnaults anonymitet påstår hon att Arnault inte är en offentlig person.

”Kulturprofilen har inte haft någon tung offentlig eller formell makthavarroll i det svenska samhällslivet. Därför väljer SVT Nyheter att inte publicera hans namn i samband med våldtäktsrättegången och inte heller efter den fällande domen som ännu inte vunnit laga kraft.” skriver Charlotta Friborg.

Jean-Claude Arnault har tillhört gräddan av den svenska kultureliten sedan årtionden. Tillsammans med sin hustru Katarina Frostenson har han bland annat författat tre böcker. Arnault har även arbetat som offentlig regissör och fotograf.

Läs även: ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault döms för våldtäkt 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se