Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

Därför spelar din kreditvärdighet så stor roll

Publicerat

den

Oavsett om du planerar att göra ett stort köp snart eller ta ut ett lån i framtiden är det dags att tänka på och förstå din kreditvärdighet. Många människor tenderar att inte tänka på sin kreditvärdighet och inser inte att de bör ha den i åtanke – tills det kommer en dag då de behöver ha ett bra kreditvärde.

Din kreditvärdighet spelar nämligen en väldigt stor roll i många aspekter av ditt liv. Från när du ställer dig i bostadskö tills att du ska ansöka om ditt första lån. Därför arbetar många aktivt på att förbättra sin kreditvärdighet, bland annat genom att betala räkningar i tid och samla redan existerande skulder. Besök LoanScouter för att läsa mer om samlingslån.

Fortsätt läsa för att ta reda på varför din kreditvärdighet spelar så stor roll.

Kreditvärdighet – ett mått på din återbetalningsförmåga

Kreditvärdighet är ett mått som berättar en persons förmåga att kunna återbetala sina skulder. För att ta reda på en persons (eller företags) kreditvärdighet genomförs det en kreditupplysning.

Själva kreditupplysningen är det ett kreditupplysningsföretag som gör, som Upplysningscentralen (UC), Bisnode eller Creditsafe, på förfrågan av exempelvis en bank, privat långivare eller hyresvärd.

En person med en bra kreditvärdighet blir enklare beviljad lån, och får dessa lån med mer förmånliga villkor och lägre räntor.

Kreditvärdighet kan dock även användas på andra sätt. Vissa fastighetsförvaltare och hyresvärdar gör som sagt också kreditupplysningar för att avgöra om de ska hyra ut en bostad till den potentiella hyresgästen. Detta för att försäkra sig om att den potentiella hyresgästen kan betala sin hyra i tid.

 

Ju bättre kreditvärde desto fler (och bättre) förmåner

Det finns många fördelar med att ha god kreditvärdighet. Hyresvärdar är mer benägna att hyra ut en lägenhet till dig, och om du är på jakt efter ett jobb kan det vara fördelaktigt om arbetsgivaren gör en kreditupplysning på dig som en del av anställningsprocessen.

De främsta fördelarna med ett bra kreditvärde är dock ekonomiska.Ett högt kreditvärde innebär till exempel med högst sannolikhet att du kvalificerar dig för de lägsta räntorna och avgifterna för lån och krediter. Dessutom får personer med god kreditvärdighet ofta bättre lånevillkor än personer med dåligt kreditvärde.

Detta är faktorer som påverkar din kreditvärdighet

Eftersom ditt kreditvärde spelar så stor roll i ditt liv är det viktigt att göra vad du kan för att behålla ett bra kreditvärde. Som att få kontroll över din ekonomi. Nedan följer några av de faktorer som påverkar din kreditvärdighet:

  • Din betalningshistorik. Din betalningshistorik är en av de viktigaste faktorerna för kreditupplysningar och kan även ha störst inverkan på ditt kreditvärde. Flera uteblivna betalningar kan skada ditt kreditvärde varav många räkningar som är betalade i tid kan förbättra värdet.
  • Tidigare lån. Om du har ansökt om flera lån och till och med blivit beviljade några kommer detta påverka din kreditvärdighet negativt. Detta då du då anses vara mindre benägen att återbetala ytterligare skulder.

Din livssituation. Även din livssituation räknas in när en kreditupplysning genomförs på dig. Här kikar man alltså på saker som hur länge du varit på din arbetsplats, om du nyligen gift eller skiljt dig, hur du bor och om du eventuellt har

Fortsätt läsa
Annons