Kontakta oss

INRIKES

Erdogan kräver utvisning av kurdiska Socialdemokrater

Publicerat

den

Faksimil Youtube

ANKARA   Turkiets diktator Erdogan kräver att 33 svenska och finska medborgare utvisas och fängslas. Bland dessa finns flera aktiva Socialdemokrater. 

Turkiets diktator Recep Tayyip Erdogan säger nej till ett svenskt Nato-medlemskap, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Skälet, ska enligt Erdogan vara att Sverige och Finland vägrat utvisa 33 svenska och finska medborgare till Turkiet. Dessa har enligt Erdogan kopplingar till den muslimska Gülen-rörelsen, Kurdistans Arbetarpart (PKK) och Folkets Demokratiska Parti (HDP).

HDP är en del av de Socialdemokratiska internationalerna ”Progressive Alliance” och ”Socialist International” (SI). Trots massiva anklagelser om valfusk från regimen så lyckades partiet ta sig över den turkiska 10%-gränsen i parlamentsvalet 2015. Detta straffade sig snabbt då Erdogan använde den misslyckade militärkuppen 2016 till att slå ner på HDP. Över 80 borgmästare från HDP har fängslats för ”samröre med terrorism” och ersatts av representanter för Erdogans AKP-parti. Partiets ordförande Selahattin Demirtas greps 2016 och avtjänar nu ett långt fängelsestraff i Turkiet.

Den svensk-kurdiska journalisten Kurdo Bakshi skriver om Erdogans krav i Expressen:

”Erdogan, likt sina föregångare under den snart hundraåriga turkiska republiken, vägrar erkänna kurdernas existens, språk och identitet och utmålar alla världens kurder som PKK-vänner. (…) Det är kurderna som riskerar att betala den blodiga fakturan för svenskt och finskt Natomedlemskap.”, skriver han.

”Dags för sossarna att bekänna färg”

På Twitter skriver människorättorganisationen Svenska Rojavakommittéerna att det är dags för Socialdemokraterna att bekämna färg: ”Dags för sossarna att bekänna färg. Står ni upp för demokrati, jämlikhet och fred eller väljer ni fascism, förstörelse och krig?”

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se