Kontakta oss

INRIKES

De nykonservativa vittrar morgonluft inför det nya årtiondet

Publicerat

den

KRÖNIKA Året och årtiondet lider mot slut och redan nu står det klart vilken fråga som kommer bli den mest avgörande fråga under 2020-talet: nykonservatismen. Kommuner som Staffanstorp och Sölvesborg har redan gått i bräschen. Resultatet är allvarliga angrepp på den svenska välfärden på bekostnad av vanligt folk och värre lär det bli.

Det gångna året har Sverige fått ett nytt politiskt block – den så kallade högertrojkan bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Fem-sex kommuner styrs nu av denna konstellation och resultatet är symbolpolitik varvad med privatiseringshysteri. I den skånska kommunen Svalöv rivstartade Sverigedemokraterna med att stjäla pengar från den kommunala allmännyttan. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar har SD-styret hittills snuvat samtliga hyresgäster på 3 700 kronor per hushåll – pengar som hyresgästerna inte kommer få tillbaka. Hittills har över tusen personer protesterat mot det lokala SD-styret.

I Sölvesborg har kritiska tjänstemän utsatts för så hård politisk press att de har tvingats sluta jobba. I SD-styrets punktprogram kan man dessutom läsa att partiet vill sälja ut allmännyttan och driva igenom massprivatiseringar.

I Staffanstorp har kommunen ödslat skattemiljoner på symbolpolitik – priset har kommunens ungdomar fått betala med indragen skolmat på gymnasiet. När man talar med SD-väljarna i dessa kommuner framgår det rätt snabbt att det inte var så här de ville ha det.

Nästa år kommer nykonservatismen bli än mer tydlig. Var så säkra på det. För högertrojkans del handlar det om att ersätta den nyliberala hegemoni som har styrt vårt land sedan 1980-talet. Men utan att ersätta det nyliberala fundamentet – massprivatiseringar och avskaffad välfärdsstat. Konsekvenserna av denna taktik kommer bli förödande för svenska folket. Inte minst för människor som befinner sig i klassamhällets lägre skikt. Som exempel kan man nämna moderatförslaget att ersätta försörjningsstödet med matkuponger, ett förslag som mer eller mindre har hyllats av SD-politiker. Det är inte omöjligt att någon av högertrojkans kommuner kommer försöka driva igenom liknande förslag nästa år.

2020 kommer bli ett bra år för högerkrafterna. Det blir ju lätt så när en S-regering driver igenom politiska beslut som går emot folkviljan. Vakuumet som uppstår blir perfekt för en blåbrun politik att gro. Värre är det för vänstern som inte riktigt klarar av att hantera sin status som politisk underdog.

Det finns däremot en styrka hos vänstern som få andra har. Nämligen mångfald och förmågan att mobilisera. Vilket är exakt vad som måste ske nästa år. Inte minst i landets nykonservativa kommuner. Det finns absolut inget värde i att försvara den liberala hegemonin. Istället bör man arbeta för att lyfta fram vad man själv vill ha för samhälle. Just därför måste vänstern och den breda arbetarrörelsen gå all in och bli en rejäl aktör i det pågående informationskriget. Det räcker nämligen inte att ha rätt – man måste få rätt också.
Sverige har genomgått ett liknande hegemoniskifte en gång tidigare. Då var det i slutet på 1970-talet och Sverige gick från socialdemokratisk hegemoni till nyliberal. Bakom fiolerna stod lobbyisterna i Svenskt Näringsliv som drev en av världens mest omfattande påverkansoperationer. Åtskilliga miljarder kronor satsades på att driva opinion mot välfärdssamhället. Anledningen var den enorma vänstervågen åren dessförinnan som i folkmun kom att kallas för 68-rörelsen. Den ekonomiska makteliten var livrädda. I SVT-programmet Studio S förklarade Svenskt Näringslivs före detta informationschef, Sture Eskilsson hur man tänkte.

– Det var en väckarklocka för många i samhället inklusive vår styrelse som sa sig att ”här händer nånting”. ”Vi måste ta ställning till detta, se hur det påverkar oss.”, sa Sture Eskilsson.

Svenskt Näringslivs kulturkrigssatsning bar frukt. På bara några få år lyckades man köpa sig in i Socialdemokraterna. 1985 gavs bankerna fri kreditsättning, några år senare var de nyliberala idéerna lagstadgade. Idag är Socialdemokraterna ett ideologilöst parti vars enda ambition är att företräda maktens ideologi – kapitalismen.

Idag använder de nykonservativa ungefär samma strategier som på 1970-talet. Via tankesmedjor, dessinformation och propaganda vill de nykonservativa förändra svenskarnas sätt att tänka. Och dom är på god väg att lyckas. Inte minst genom att vänstersmeta det mesta som rör sig. Idag kallas alltifrån nyliberala dagstidningar till Svenska Kyrkan för vänster och det är lätt att se varför. Det handlar om att slå undan benen på vänstern innan vänstern har hunnit resa sig upp för att göra motstånd. Genom att sätta en vänsterprägel på i princip allt dåligt i samhället vill man få den svenska vänstern att bli så reaktiv och harmlös som möjligt. Syftet är givetvis att förhindra en framtida massmobilisering mot den ekonomiska makteliten. Precis som förr är den ekonomiska makteliten djupt insyltad. Det är bara till att titta på hur Kreab och Svenskt Näringsliv har kommit att omfamna högertrojkan.

Ska den svenska vänstern undvika att bli harmlös så krävs det en total förändringsprocess där vänstern dumpar allt som har med identitetspolitik att göra och går tillbaka till arbetarrörelsens forna ideal. Samt börjar titta på hur högern har agerat. Det räcker inte ha rätt. Man måste få rätt. Makt är ingenting man blir serverad. Makt är något man tar. Är det något som Sverige behöver så är det mindre makt åt kapitalisterna och all makt åt folket.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se